У поширенні COVID винна торгівля продуктами дикої природи в Китаї — джерела у ВООЗ
Getty Images

Джерелом розповсюдження COVID-19 світом стала процвітаюча торгівля продуктами дикої природи в Китаї. Тобто новий коронавірус все-таки почав поширюватись саме з ринку в Ухані.

До таких висновків схиляються фахівці ВООЗ, які раніше цього року відвідали Ухань, звідки епідемія розповсюдилась по всьому світу.

Цього тижня ВООЗ планує оприлюднити результати дослідження, повідомляє Bloomberg.

Експерти виявили аналогію з появою В Азії у 2002 році вірусу атипової пневмонії (SARS). Тоді зареєстрували 8 098 випадків захворювання, померло 774 людини. Вважається, що цей вірус з’явився в популяції кажанів, а розповсюдили його вівери — котоподібні тварини, що проживають в Азії. Через них вірус передався людині.

Дослідники походження COVID-19 схиляються, що він також є тваринного походження. Його першоджерелом були кажани, а розповсюджували невеликі ссавців — гімалайські Росса. Вже через тварин, яких продавали на ринку в Ухані вірус передався до людей.

Як зазначає видання, торгівля продуктами дикої природи в Китаї, як то продуктами харчування, хутром, препаратами народної медицини, мала, наприклад, у 2016 році обсяг у 520 млрд юанів ($80 млрд).

Після першого спалаху захворювань на новий коронавірус та смертей від нього в китайському Ухані одразу заговорили про місцевий ринок як місце походження зарази.

З часом тодішній президент США Дональд Трамп заявив, що вважає джерелом походження вірусу витік з лабораторії в Китаю. Проте доказів не надав.

Китай такі звинувачення відкидав. Водночас влада країни всіляко пручалась дослідженням, засекретила результати та просувала теорію, що вірус поширився світом не лише з її території Китаю.

Китайський суд, зокрема, засудив журналістку, яка повідомляла про початок коронавірусної епідемії у місті Ухань, до чотирьох років ув'язнення через «пошуку приводів для розбрату»

З початку пандемії COVID-19 на 22 березня 2021 року у світі підтверджено 123 млн 935 тис. випадків захворювання. 2 млн 729 тис. осіб померли.

Напередодні Трамп пояснив, чому він не хоче повертатися в Twitter. 

ВООЗ попереджає, що боротьба з COVID-19 навряд чи закінчиться до кінця 2021 року