У повітряний простір України, ймовірно, зайшов білоруський літак Як-130 — «Беларускі Гаюн» (оновлено)

У вівторок, 24 вересня близько 14:24 у низці областей України, а саме Чернігівській, Сумській, Київській та Житомирській, пролунала повітряна тривога. У Повітряних силах ЗСУ попередили, що на межі останніх двох було виявлено не швидкісну повітряну ціль, яка залетіла з території Білорусі. 

«Повітряна ціль (не швидкісна) на межі Київської та Житомирської областей, перетнула державний кордон з території Білорусі, курс південний», — сказано у повідомленні ПС. 

Вже за кілька хвилин моніторингові пабліки повідомили, що невстановлений літальний засіб це навчально-бойовий літак Як-130.

«Розпізнаний як Як-130. Перетнув держкордон з Україною з боку Білорусі о 14:28 в районі Дятлик, Наровлянський район Гомельської області. Ціль наразі не спостерігається. Дізнаємось що це було пізніше», — йдеться у повідомленні.

Згодом у Telegram-каналі «Беларускі Гаюн» також повідомили, що, за попередніми даними, йдеться про навчально-бойовий літак Як-130 ВПС РБ. 

Оновлено 17:44

У Повітряних силах заявили, що факту порушення повітряного простору України з території Білорусі не встановлено.

Як-130: що відомо про цей літак

Як-130 — російський навчально-бойовий літак, розроблений дослідницько-конструкторським бюро імені Яковлєва спільно з італійською компанією Aermacchi.

Він призначений для заміни у Військово-повітряних силах росії навчально-тренувальних літаків L-39 і здатний виконувати маневри, характерні для винищувачів четвертого і п'ятого поколінь.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україна збивала російські літаки А-50 з Patriot та радянських систем С-200 — The Times