У Раді підтвердили нештатну ситуацію на Південноукраїнській АЕС — ЗМІ
Міністерство енергетики України

Співрозмовники видання NV у Верховній Раді України підтвердили, що у ніч на 16 липня майже пів доби не працювали реактори Південноукраїнської АЕС: з ладу вийшли два трансформатори.

Про це йдеться у матеріалі видання.

«NV Бізнес поспілкувався з декількома представниками влади у парламенті, так і з джерелом в енергетичній галузі. Всі підтвердили факт аварії двох трансформаторів з 15 на 16 липня, що призвело до виходу у холодний режим (вимкнення) одного з атомних реакторів ПАЕС», — пояснюють у матеріалі.

Один із співрозмовників редакції у керівництві «Слуги народу» сказав, що трансформатори виходили з ладу й від цього був «подальший ефект» — аварійно вимкнувся блок на 1 тисячу МВт.

«За добу його повернули в мережу. Основна причина — аномальна спека», — додав він.

Співрозмовник в енергетичній галузі завив, що на підстанції АЕС вибухнули ємності з оливою у двох високовольтних трансформаторах від перегрівання внаслідок спеки. Також цей співрозмовник віддає належне працівникам «Енергоатому»: протягом дня вони оперативно усунули наслідки аварії.

Джерело оцінює масштаб аварії на три-чотири бали по десятибальній шкалі та називає це «технічно-рядовою ситуацією».

Також редакція видання звернулась до Центру стратегічних комунікацій. Там зазначили, що заперечували ситуацію, керуючись інформацією від «Енергоатому» та міністра Галущенко.

У прес-службі Міненерго на запит NV не відповіли.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зеленський доручив Шмигалю розглянути петицію про заборону підвищення цін на світло