У Раді зареєстрували законопроєкт про економічне бронювання: деталі

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки», яким передбачена можливість «економічного бронювання» від мобілізації.

Текст документа наразі неопублікований, проте його основні положення навів один з авторів, голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха («Слуга народу»).

«У законі ми заклали концепцію «економічного бронювання», яка дозволить зберегти для економіки важкозамінних спеціалістів», — заявив він Наталуха.

За його словами, концепція передбачає наступні пунки:

  • Кожен субʼєкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 000 грн на місяць за працівника — має можливість його забронювати.
  • Сплата підвищеного збору відбувається не працівником, а самим бізнесом. Він сам визначає, хто для нього найбільш критичний і підтверджує це відповідними податками.
  • Бронювання поширюється на кожен субʼєкт господарювання, що нівелює проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній чи ФОПів. Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року.
  • Відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін. Механіка сплати підвищеного військового збору окреслена у повʼязаному законопроєкті № 11332 «щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних».

За словами Наталухи, скоро нардепи подадуть два альтернативних законопроєкти, які будуть включати:

  • модель із бронюванням за рівнем зарплати у понад 35 тис. Грн;
  • змішану модель — 35 тис грн зарплати для найманого працівника, 20 тис грн військового збору для ФОП.

Відзначимо, що питання економічного бронювання також прокоментував в інтерв'ю ВВС голова парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич («Слуга народу»).

«В якомусь вигляді, я думаю, воно точно буде», — наголосив він.

Завітневич зазначив, що суспільство розкололося в питанні економічного бронювання, «щоб ми не ділили на бідних і багатих».

«Але все одно якийсь баланс ми будемо шукати, тому що, ще раз повторюсь, фронту без тилу не буває, і тилу без фронту не буде. Без нашої економіки, без податків не буде, за що фінансувати фронт», — заявив депутат.

Раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомляв, що в парламенті розглядають дві моделі економічного бронювання. Перша передбачає сплату податку від зарплати щонайменше в 35 тис. грн, а друга — квотне бронювання по галузях.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Уряд продовжив на три місяці бронювання від мобілізації