У річку біля Бучі викинули три тисячі каністр з хімікатами
Буча News

Поблизу міста Буча невідомі викинули близько трьох тисяч каністр з невстановленими хімікатами у річку Кізка. Звалище каністр на межі сіл Блиставиця і Луб'янка знайшли місцеві мешканці у березні поточного року

Річище розчистили, а каністри відправили на експертизу, повідомляє Буча News.

«Протягом 350-400 метрів русло ріки заповнене майже повністю каністрами з невідомою рідиною. Кожна каністра — 20 літрів. За попередніми підрахунками, там близько 3000 каністр. Більшість каністр, на щастя, герметично закриті, і ця речовина не встигла потрапити у воду. Деякі каністри все ж таки розгерметизовані, і маслянисті плями є у воді», — каже ЗМІ секретар Бучанської міськради Тарас Шаправський.

Відділ поліції Бучі за цим фактом вже відкрив кримінальну справу за ч.1 ст. 239 Кримінального кодексу України — забруднення довкілля хімічними речовинами.

17 квітня річище Кізки розчистили екоактивісти, рятувальники ДСНС та поліції. Вони працювали в респіраторах та захисних костюмах. Розгерметизовані каністри пакували в мішки. Каністри відправлять на зберігання. Після експертизи — на утилізацію.

Їдучою речовиною в каністрах міг бути хлордезин, припустив у коментарі «Подробицям» перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь Віктор Червоний.

У Флориді оголосили режим надзвичайного стану через загрозу розливу хімікатів