У Росії проходять обшуки у трьох журналістів видання «Проєкт», відомого розслідуваннями про Путіна

У вівторок, 29 червня, поліція Росії проводить обшуки у Романа Баданіна, головного редактора видання «Проєкт» і Марії Жолобової, кореспондента видання.

Як повідомляє видання в Telegram, обшуки проводять у квартирі Баданіна, Жолобова не пустила поліцейських в квартиру.

До неї виїхав адвокат правозахисного порталу «ОВД-Инфо». Біля будинку Жолобової поліцейські затримали Михайла Рубіна, заступника головного редактора «Проекту». У квартирі батьків Рубіна проводиться обшук, журналіста привезли туди ж.

Поліція не повідомляє причину обшуків, адвокат Жолобової Василь Кушнір згодом заявив, що вони пов’язані зі справою, порушеною за статтею про наклеп, в якій потерпілим проходить Ілля Трабер, бізнесмен.

Журналісти назвали його «єдиним з живих авторитетів, знайомство з яким визнавав Володимир Путін». У 2018 році Трабер звинуватив журналістів у наклепі. 

29 червня «Проєкт» випустив розслідування Марії Жолобова про голову МВС Росії Володимира Колокольцєва. За даними журналістів, Колокольцєв володіє особняком на Рубльово-Успенському шосе і квартирою на Ленінському проспекті в Москві, які записані на родичів його дружини.

Марія Жолобова – авторка кількох резонансних розслідувань, у тому числі, про голову Чечні Рамзана Кадирова. Також видання «Проєкт» відоме низкою розслідувань про президента Росії Володимира Путіна, його найближче оточення і сім’ю.

Білоруський опозиційний портал TUT.BY видалив усі дописи за півтора року через тиск влади