У Росії відсторонятимуть від роботи за відмову від щеплення проти COVID-19

У Росії співробітників, які не пройшли обов'язкову вакцинацію, усуватимуть від роботи без збереження заробітної плати.

Таку заяву зробив Антон Котяков, міністр праці та соціального захисту РФ.

«Якщо в регіоні діє постанова санітарного лікаря про обов'язковість вакцинацій для окремих категорій працівників, то нещепленого співробітника можна усунути», — сказав він

За словами російського міністра, відсторонення діє на той період, на який запроваджується обов'язкова вакцинація.

«Рішення про проведення профілактичних щеплень за епідемічними показаннями ухвалюють головні санітарні лікарі суб'єктів. Тобто такі рішення ухвалюються на рівні регіонів. Якщо рішення про обов'язковість вакцинації за епідемічними показниками ухвалено, то для працівників, які пойменовані у відповідному документі, вакцинація стає обов'язковою», — підсумував Котяков.

Російські вакцини від COVID

В серпні 2020 року президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія першою у світі зареєструвала вакцину від коронавірусу — «Супутник V». 

Москва не надала міжнародній науковій спільноті даних про випробування вакцини, які підтверджують, що вона безпечна й ефективна проти COVID-19. Третя фаза клінічних випробувань вакцини перед реєстрацією не проводилася.

ВООЗ не схвалив препарат «Супутник V» до екстреного застосування. Разом із тим росіяни оцінили ефективність своєї вакцини в 92%.

У Росії вже використовуються нові вакцини власної розробки — «Ковівак» і «Епікваккорона». Але про них відомо навіть менше, ніж про «Супутник V».

В Україні зросла кількість людей, які хочуть вакцинуватися і помітно зменшилося число «антивакцинаторів»