У Росії заборонили діяльність організацій Олексія Навального: їх визнали «екстремістськими»

Російський суд заборонив діяльність опозиційних організацій «Фонд боротьби з корупцією», «Фонд захисту прав громадян» та «Штаби Навального». Їх було визнано «екстремістськими».

Рішення за позовом столичної прокуратури РФ у середу, 9 червня, виніс Мосміськсуд. Засідання тривало більше ніж 12 годин.

Ця постанова означає, що структури повинні ліквідуватися.

Адвокати вищезазначених фондів вже заявили про намір оскаржити вердикт.

Як пише «Інтерфакс», прокурори раніше звинувачували організації засудженого опозиціонера Олексія Навального в тому, що ті «займаються формуванням умов для дестабілізації соціальної та суспільно-політичної ситуації» в РФ.

Разом із цим, наполягають у прокуратурі, «фактичними цілями їхньої діяльності є створення умов для зміни основ конституційного ладу, зокрема і з використанням сценарію «кольорової революції»».

Крім цього, суд постановив передати майно «Фонду боротьби з корупцією, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, у власність Російської Федерації.

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про тимчасову заборону на обрання до органів влади керівників, членів та працівників організацій, «визнаних екстремістськими або терористичними». Документ набув чинності 4 червня.

Що відомо про опозиційні організації Навального

«Фонд боротьби з корупцією», заснований Олексієм Навальним, включили до реєстру «іноземних агентів» у жовтні 2019 року.

У липні 2020 року Навальний оголосив про закриття ФБК і створення нової юридичної особи, «Фонду захисту прав громадян». Ця організація потрапила до реєстру «іноземних агентів» у в грудні 2020 року.

У квітні 2021 року прокуратура Москви подала позов про визнання ФБК, «Фонду захисту прав громадян» та регіональних штабів Навального екстремістськими організаціями.

До рішення суду прокуратура Москви припинила діяльність штабів Навального.

Росфінмоніторинг включив громадський рух «Штаби Навального» (юридично такої організації не існує) до переліку екстремістів.

Наприкінці квітня штаби оголосили про закриття.

На початку червня президент Росії Володимир Путін підписав так званий «закон проти ФБК». Він забороняє брати участь у виборах людям, причетним до діяльності екстремістської або терористичної організації.

Росія забороняє балотуватися на виборах учасникам «екстремістських організацій»