У руйнівних повенях та екстремальних зливах в Європі винні люди — дослідження
Getty Images

Сильні опади, що спричинили смертельні повені в Європі в липні, сталилися через зміну клімату.

Проте група дослідників нещодавно заявила про те, що у нещадних зливах винен людський фактор, повідомляє ВВС.

Щоб проаналізувати вплив змін клімату на такі події, дослідники з організації World Weather Attribution зосередилися на рясних дощах, які передували повеням.

Дані про кількість опадів показали, що у районах навколо річок Ахр та Ерфт у Німеччині та в регіоні Маас у Бельгії інтенсивні зливи спричинили 90 мм опадів за один день.

Проте вчені зафіксували в цих невеликих регіонах тенденцію до збільшення кількості опадів.

Це говорить, про те, що у місцевих моделях опадів існує велика кількість природної мінливості з року в рік.

Щоб дійсно побачити вплив підвищення температури, дослідникам довелося розширити свій аналіз і подивитися на більшу частину Західної Європи, зокрема східну Францію, західну Німеччину, східну Бельгію, Нідерланди, Люксембург та північну Швейцарію.

Дослідники виявили, що в цьому регіоні зміна клімату спричинена саме людьми.

Це проявляється у збільшенні опадів (на 3-9%), які випали тут під час одноденної зливи влітку. 

Вчені кажуть, що за нинішнього клімату в будь-якому місці Західної Європи вони очікували, що такі опади, як цього літа, можуть статися раз на 400 років.

Але зі збереженням викидів парникових газів і підвищенням температури рясні дощі, які спустошили Європу, стануть більш поширеними.

«Наші сучасні моделі клімату свідчать про збільшення екстремальних опадів у майбутньому теплішому світі», — сказала Гейлі Фаулер, професор з університету Ньюкасла.

«Ця подія яскраво показує, наскільки суспільство не готове до нинішніх погодних екстремальних умов. Ми повинні якомога швидше скоротити викиди парникових газів, а також вдосконалити системи попередження та управління надзвичайними ситуаціями та зробити нашу інфраструктуру «стійкою до клімату» — щоб зменшити кількість жертв та витрат, зробити їх більш спроможними протистояти цим екстремальним подіям», — додала Фаулер.

«Жорстке попередження для людства». ООН оприлюднила звіт щодо глобальних кліматичних змін