У СБУ відберуть «невластиві» їй повноваження. Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про Бюро економічної безпеки України», який Верховна Рада ухвалила 28 січня 2021 року.

Як повідомляє пресслужба ОП, документ дає можливість захистити економічні процеси від тиску силових органів. Закон підтримали міжнародні партнери України.

Основною функцією Бюро економічної безпеки буде аналітична робота, а не силові повноваження. Бюро аналізуватиме бенефіціарів фінансових операцій. Воно визначатиме, чи є порушення закону в обігу коштів бізнес- чи державних структур.

БЕБ стає єдиним органом державної влади, відповідальним за боротьбу з економічними злочинами. Він отримає деякі повноваження СБУ та Податкової міліції, але з наголосом, що це аналітичний орган, а не силовий.

Після ухвалення закону СБУ втратить невластиві спецслужбам функції з розслідування злочинів у сфері корупції, управління та економіки. Це дасть змогу СБУ зосередитися на виконанні завдань із безпеки держави та контррозвідувальній діяльності в економіці.

БЕБ є центральним органом виконавчої влади, який протидіятиме зазіханням на роботу економіки держави. Його діяльність координує Кабінет Міністрів.

Повноваження БЕБ такі:

  • виявлення зон ризиків у сфері економіки шляхом аналізу даних;
  • оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави, вироблення способів боротьби із ними;
  • надання пропозицій змін до нормативно-правових актів, аби боротися зі «схемами» у сфері економіки;
  • забезпечення економічної безпеки держави;
  • збір та аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави;
  • планування заходів у сфері протидії кримінальним правопорушенням;
  • виявлення та розслідування правопорушень у сфері міжнародної технічної допомоги;
  • складання аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів.

Створення БЕБ було одним із пунктів передвиборчої програми Зеленського та партії «Слуга народу». Чому на цьому наголошує державний, а не партійний орган, ОП, нам невідомо.

Цікаво, що голова фракції «Голос» у ВРУ Ярослав Железняк вважає підписання законопроєкту досягнення саме свої партії. Він написав на Facebook: «Це те, чого вимагав «Голос», і це те, що потрібно для економічного успіху країну. «Голос» виконав обіцянку — моя поправка в законі нарешті припинить візити з кувалдами до бізнесу і від департаменту контррозвідувального захисту економіки, і славнозвісному департаменту «К» СБУ».

Рада ухвалила закон про створення Бюро економічної безпеки