У СБУ вважають, що електростанція ДТЕК загрожує енергосистемі України
ДТЕК

Запорізька ТЕС порушує законодавство в сфері виробництва електроенергії. Це може дестабілізувати енергетичну систему України. 

Про це повідомляє Liga.net, посилаючись на лист заступника голови СБУ Сергія Андрущенко до Кабінету міністрів. 

За останні 12 років відбулося чотири аварійних відключення енергоблоків. Через них на електростанції повністю або частково зупинялося виробництво електроенергії, кажуть в Службі безпеки.

Ахметов очолив рейтинг найбагатших бізнесменів України з капіталом $7,6 млрд

Саме тому причини аварій почала вивчати спеціальна комісія. До складу неї увійшли представники ТЕС, Держенергонагляду та «Укренерго». Комісія виявила такі порушення: 

  • недоліки проєктної схеми електричних з'єднань з підстанцією «Запоріжжяобленерго»;
  • застаріле і ненадійне обладнання на ТЕС і запуск на електростанції після капремонту енергоблоку №2 з порушенням правил технічної експлуатації.

Запорізькій ТЕС нібито рекомендували реконструювати низку об'єктів, але «фактично жоден з них не доведений до реального втілення», підкреслили в СБУ.

«Ненадійна робота Запорізької ТЕС підсилює загрозу операційної безпеки Об'єднаної енергетичної системи України і порушує безпеку поставок електроенергії», — йдеться у повідомленні.

Заступник голови СБУ Сергій Андрущенко рекомендував Кабміну доручити Міненерго розробити програму з реконструкції та модернізації Запорізької ТЕС. Андрущенко вважає, що це не дасть дестабілізувати стійкість енергосистеми країни, а також завдати шкоди об'єктам критичної інфраструктури.

Chas News повідомляв, що трейдінгова компанія в структурі ДТЕК Ахметова збільшила прибуток в 34 рази у 2020 році. 

ДТЕК оштрафували за приєднання до електромережі особняка Ахметова