У СБУ заявили, що аварії на Чорнобильській АЕС були й до 26 квітня 1986 року
Getty Images

У Службі безпеки України заявили, що аварії на Чорнобильській атомній електростанції траплялися і до катастрофи 26 квітня 1986 року.

Про це повідомила пресслужба СБУ, посилаючись на радянські архіви.

До 35 роковин Чорнобильської трагедії Державний архів Служби безпеки публікує секретні документи КДБ: найпершу доповідь «наверх» про вибух від директора ЧАЕС Віктора Брюханова, переговори операторів станції в момент аварії, евакуація майже 45 тис. жителів Прип’яті та прилеглих районів.

З цими та іншими документами можна ознайомитись тут.  СБУ оприлюднює й маловідомі факти, які приховувала радянська влада.

 

Навіть через 35 років після жахливої трагедії на Чорнобильській АЕС в хронології тих подій для більшості людей...

Posted by Служба безпеки України on Sunday, April 25, 2021

Архівні справи свідчать, що аварії на ЧАЕС траплялися і до 26 квітня 1986 року. У 1982 році на першому енергоблоці відбувся значний викид радіоактивних речовин. Але доповідь КДБ про це закінчується звичним «здійснено заходи для недопущення панічних та провокаційних чуток». У 1984 році аварійні ситуації були на третьому і четвертому енергоблоках.

Україна хоче включити Чорнобильську зону до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

У 1983-му керівництво Москви отримало інформацію, що ЧАЕС — одна з найнебезпечніших атомних станцій в СРСР через відсутність засобів безпеки. У випадку аварії радіоактивність оцінювалась «в 60 разів вища, ніж під час вибухів атомних бомб в Хіросімі та Нагасакі».

Після аварії радянська влада нібито шукала різні «теорії змови», але не визнавала реальності, кажуть в СБУ. Вже 27 квітня був готовий перелік «неблагонадійних» жителів Прип’яті, іноземних делегацій, які відвідували ЧАЕС, а також «сектантів,  представників німецької національності та тих, хто листується за кордон».

Радянські архіви / СБУ

Вже незвбвром з’явилися документи, що «націоналісти» хотіли отримати зразки зараженого ґрунту за допомогою «агентурної мережі у Києві», щоб дискредитувати радянське керівництво у світі.

8 липня 1986 року спеціальна директива засекречувала всі деталі аварії на ЧАЕС: її причини, характер руйнувань, склад суміші, викинутої в повітря при вибуху, радіаційний стан, масштаби робіт з ліквідації, захворюваність та інші.

У СБУ додали, що у жовтні 1987 року кореспондент французької газети Жан П’єр Водон намагався вивезти за кордон зразки ґрунту і води з Прип’яті. Проте в секретній доповіді КДБ звітував про успішну спецоперацію: взяті іноземцем зразки були підмінені на радіоактивно чисті.

Chas News повідомляв, що Україна хоче включити Чорнобильську зону до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Давнє місто Чорнобиль. Як проходять археологічні розкопки в зоні відчуження