У Сербії іноземцям безкоштовно роблять щеплення від COVID-19
Getty Images

У Сербії отримати щеплення від COVID-19 досить просто, а, головне, безкоштовно. Люди зі всього Балканського регіону, які не впевнені в тому, що уряди їхніх країн забезпечать їх вакцинами, збираються вакцинуватися в Сербії, пише Вalkan Іnsight.

За словами громадянина Боснії та Герцеговини, що вже зробив вакцину, для цього достатньо мати з собою паспорт. Наприклад, він зробив щеплення у пункті на території Белградського ярмарку.

Йдеться про декілька вакцин: AstraZeneca (якій у регіоні не всі довіряють, як помітно з інтерв’ю у виданні), Pfizer, китайська Sinopharm (BBIBP-CorV) та російська «Спутник .

Іноземці можуть записатися через онлайн-додаток. Щеплення в Сербії можуть зробити три категорії осіб: громадяни країни, іноземці з правом проживання в Сербії і іноземці, які не мають посвідки на проживання в Сербії.

За словами жінки, що записалася на вакцинацію онлайн, вона обрала категорію «іноземці, які не мають посвідки на проживання». Для реєстрації знадобився лише номер сербського мобільного оператора, щоб отримати повідомлення про дату, час та місце вакцинації.

У повідомленнях боснійських ЗМІ говориться, що однією з причин, з якої Сербія дозволяє вакцинацію громадян з усього регіону, є те, що в Сербії є велика кількість вакцини AstraZeneca, строк дії якої закінчується 29 березня. Але ця інформація не була підтверджена.

Крім того, Сербія розпочала вакцинацію мігрантів, щоб стримати поширення коронавірусу в таборах біженців, повідомляє Reuters. Офіційно у країні проживає шість тисяч мігрантів — переважно з Близького Сходу та Центральної Азії.

За офіційними даними, вже понад 2,1 млн людей у 7-мільйонній країні отримали принаймні одну дозу вакцини. Це друге місце в Європі за темпами вакцинації після Сполученого Королівства.

Боснія, Чорногорія та Північна Македонія намагаються придбати будь-які вакцини проти COVID-19. Спочатку всі три країни майже повністю покладались на погано функціонуючий механізм COVAX.

Загальна кількість вакцин, що надійшли до Боснії та Чорногорії, поки що ледве достатня для вакцинації 2-3% населення.

У Північній Македонії лише деякі ключові медпрацівники отримали уколи завдяки сербській пожертві — близько 8000 вакцин інших виробників і 3000 вакцин із РФ «Спутник V».

Як повідомляє ВВС, прем'єр-міністр Сербії, який отримав освіту в США, був першим європейським лідером, який отримав вакцину Pfizer-BioNTech. У лютому міністр внутрішніх справ країни, відомий симпатіями до РФ, отримав щепленням «Спутником V». І міністр охорони здоров'я із радістю позував для ЗМІ, коли отримував ін'єкцію китайської Sinopharm.

Чиновник ЄС з питань вакцин сподівається на літній туристичний сезон, схожий на 2020 рік