У Севастополі, ймовірно, знищили ракетний корабель «Циклон» — ВМС ЗСУ

У ніч на 19 травня Сили оборони могли знищити російський малий ракетний корабель «Циклон». Наразі ця інформація ще перевіряється. Про це повідомив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі Радіо Свобода.

«Є досить висока вірогідність, що у Криму тепер не перебуває жодного носія крилатих ракет, якщо інформація по «Циклону» підтвердиться. Така вірогідність є. Вона висока. Але давайте ще дочекаємось результатів і тоді будемо робити висновки», — сказав він.

Він додав, що, попередньо, було уражено два кораблі — тральщик «Ковровець», про знищення якого повідомили напередодні ВМС ЗСУ, та «Циклон».

У бухті Севастополя «Циклон» виконував роль протиповітряної оборони. Він був озброєний зенітно-ракетним комплексом «Панцир-С», але, як стверджує Плетенчук, жодного пострілу так і не зробив.

Першим про можливе ураження цього корабля написав Telegram-канал «Досье шпиона», який публікує інсайдерську інформацію про втрати окупантів.  Проукраїнський паблік «Крымский ветер» також зробив таке припущення — біля Курячої пристані, по якій прийшовся ракетний удар, супутник зафіксував корабель приблизною довжиною 70-75 метрів. Цим параметрам як раз відповідає «Циклон». Однак через погану якість фото, точно сказати важко.

Що відомо про «Циклон»

«Циклон» — це російський новітній малий ракетний корабель проєкту 22800 («Каракурт»). Його почали будувати у 2016 році, спустили на воду у 2020-му і вперше вивели на бойове чергування у серпні 2023-го.

Корабель має 8 універсальних пускових шахт під ракети «Калибр» та «Онікс». Також на ньому розміщено артилерійську установку АК-176МА калібром 76,2 мм.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Луганську прогриміли потужні вибухи і піднявся великий стовп диму (відео)