У шести областях України виявили порушення справедливого розподілу електрики
Pixabay

Державна інспекція енергетичного нагляду виявила порушення у шести областях України, коли проводила перевірку застосування графіків відключення світла та справедливий розподіл електроенергії.

Про це повідомляє пресслужба Держенергонагляду.

Перевірки проводили у Дніпропетровській, Житомирській, Вінницькій та Одеській областях. А також — на Прикарпатті та Кіровоградщині.

«Встановлено, що в усіх областях не забезпечено максимально можливий рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами», — йдеться у повідомленні.

Вдалося з'ясувати, зокрема, що не всіх споживачів, які не належать до об'єктів критичної інфраструктури, залучили до графіків погодинних відключень.

Порушення у Дніпропетровській області

На Дніпропетровщині в кілька разів збільшили терміни застосування графіків погодинних відключень та кількість черг, які застосовували не за планом. Знеструмлення в області тривають понад 7 годин, а заживлення деяких споживачів може відбуватися пізніше встановленого у графіках відключення світла терміну.

У Дніпрі, Кам'янському та Кривому Розі графіки відключення світла виконують не повністю. Також до них залучили не усіх споживачів — багатьох зарахували до об'єктів критичної інфраструктури.

«Разом із супутнім навантаженням призвело до завищеної величини потужності, яка не підлягає відключенню. Відповідно, на інших споживачів припадає надмірний тягар відключень, порушуючи справедливість розподілу електричної енергії», — пояснили у відомстві.

Ситуація із вимкненнями у Житомирській області

На Житомирщині зафіксували численні випадки, коли команди диспетчерів НЕК «Укренерго» щодо запровадження графіку відключення світла не виконували. Чергові диспетчери на підстанціях систематично не повністю відключали усі черги та приєднували їх до графіків.

Зокрема, необхідні відключення приєднань за окремими населеними пунктами почалися після того, як туди прибув інспектор Держенергонагляду. Відомо, що до оперативних журналів чергових підстанцій вносили неправдиві дані. А на офіційному сайті обленерго була опублікована неправдива інформація щодо періодичності та тривалості кожної черги графіків погодинних відключень.

«У цілому це призводило до систематичної неучасті обласного центру та інших міст області у застосуванні ГПВ, порушуючи принцип справедливості розподілу електроенергії між регіонами України», — зазначили у Держенергонагляді.

За результатами перевірок надали приписи, аби усунути порушення у тижневий термін. Після того проведуть повторні перевірки. Якщо ж приписи не виконають — обленерго оштрафують.

22 липня перевірки стартують у Києві та області. А також — у Полтавській, Львівській, Закарпатській і Запорізькій областях.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Уряд заборонив вимикати світло на прифронтових територіях