У Швейцарії на референдумі підтримали заборону повного закриття обличчя
Getty Images

Громадяни Швейцарії на референдумі у неділю, 7 березня, проголосували за заборону повного закриття обличчя в громадських місцях. За були 51,2%, проти — 48,8%. Явка склала 51,4%, повідомляє Reuters.

Заборона стосується носіння у громадських місцях (крім культових споруд) будь-якого одягу, що повністю закриває обличчя: нікабу, паранджі чи балаклави.

Фактично табу стосується не лише мусульманок, які за традиціями ісламу закривають обличчя, але й демонстрантів чи футбольних хуліганів.

Проте праві, які ініціювали цей референдум, не приховують, що головному метою було саме перешкоджання поширенню ісламу в цій європейській країні. Тому результати референдуму в ЗМІ називають саме забороною паранджі.

«У нас у Швейцарії традиція показувати своє обличчя. Це ознака наших основних свобод»,  говорив перед голосуванням Вальтер Вобманн, голова комітету з референдуму, член парламенту Швейцарської народної партії.

Уряд Швейцарії закликав громадян не підтримувати заборону.

У 2009 році швейцарські праві через референдум домоглися заборони будівництва нових мінаретів в країні.

Мусульмани у Швейцарії складають 5% населення. А нікаб носять усього близько 30 жінок.

Мусульманська спільнота засудила результати голосування і заявила, що оскаржуватиме його.

«Сьогоднішнє рішення відкриває старі рани, ще більше розширює принцип правової нерівності та дає чіткий сигнал відторгнення для мусульманської меншини»,  заявила Центральна рада мусульман Швейцарії.

У Швейцарії схвалили закон про одностатеві шлюби