У Швейцарії завершився Саміт миру: Зеленський підбив підсумки

Саміт миру, який відбувся цими вихідними у Швейцарії, може мати практичні кроки на шляху до миру.

Про це на підсумковій пресконференції 16 червня у Швейцарії заявив президент України Володимир Зеленський.

Зеленський подякував усім учасникам саміту, і заявив, що кількість країн, що підпишуть декларацію Саміту миру, може зрости. Але нинішня кількість підписантів —  «це дуже серйозний результат».

Держави-учасниці домовилися продовжити спільну роботу щодо пунктів Формули миру, винесених до обговорення, на технічному рівні, зокрема на рівні радників і міністрів держав-учасниць та у формі спеціальних зустрічей.

Як тільки Бразилія та Китай доєднаються до обговорення на саміті, Україна буде рада чути їхні думки, «навіть, якщо вони не збігаються з більшістю світу».

Китай має вплив на росію і тому може допомогти Україні: «Все, що ми хочемо, щоб Китай поважав наш суверенітет. Не більше, і хотілось би, щоб не менше».

Коментуючи заяву путіна напередодні саміту, Зеленський назвав помилкою пропонувати українським військам вийти зі своїх територій. 

Глава держави також анонсував другий Саміт миру.

«Після завершення першого Саміту миру минуть «місяці, а не роки» до проведення наступного саміту. Деякі країни вже висловили свою цікавість у його проведенні», — сказав Зеленський.

За його словами, за підсумками першого саміту країни працюватимуть у групах щодо окремих питань досягнення миру в Україні. І коли, каже Зеленський, план дій для цього буде готовий, а «кожен крок — пропрацьованим», може відбутися наступний саміт.

Як відомо, на першому мирному саміті було детально проаналізовані три пункти: ядерна безпека, продовольча безпека, звільнення наших полонених, а також тисяч дітей, викрадених росією. 

Зеленський заявив, що присутність представників росії на другому Саміті миру свідчитиме про те, що країна-агресор готова до перемовин щодо закінчення війни.

«Вирішили вони чи їх змусив світ — для нас головне результат», — наголосив президент.

Зеленський назвав головне завдання для української армії на сьогоднішній день — це зупинити наступ росіян у Харківській області. Водночас він сказав, що не буде говорити про плани на рік.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Шольц і Єрмак допустили запрошення росії на наступний Саміт миру