У Швеції чоловік напав із ножем на цивільних. Постраждали вісім осіб
Getty Images

У місті Ветланда в провінції Йончепінг на півдні Швеції 3 березня в результаті нападу 20-річного чоловіка з ножем постраждали вісім людей. Поліція розглядала цей напад, як терористичну атаку, повідомляє агентство AFP.

«Вісім людей поранено в результаті непередбачуваного терористичного нападу з ножем в Швеції», — написало агентство в Twitter.

За повідомленнями іноземних ЗМІ, поліція відкрила вогонь по нападнику, його вдалося затримати. Підозрюваного поранили, він госпіталізований. Імені нападника поліція поки не називає, лише вік.

Спочатку детективи почали розглядати цей інцидент як підозру в тероризмі, а потім перекваліфікували його як замах на вбивство.

Поліція поки не називає, який саме вид зброї застосував нападник, відомо лише, що «колючий предмет».

Правоохоронці встановили п’ять різних місць злочину, розташованих на відстані декількох сотень метрів, заявив началаник місцевої поліції Йонас Лінделл.

Один із очевидців, флорист Аса Карлквист, розповів місцевій газеті «Ветланда-Постен»: "Ми почули крик з вулиці. Потім ми побачили, як до магазину зайшов чоловік, який кричав, що його вдарили ножем. Кров текла з його плеча, тож ми дістали рушники та натиснули на рану».

За словами начальника місцевої поліції, підозрюваний є жителем району і раніше відомий поліції, але до нападу його підозрювали лише у «дрібних злочинах», повідомляє агентство AFP.

Прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен засудив напад у місті Ветланда і висловив різке неприйняття застосування насильства.

«Зараз мої думки з тими, хто виявився поранений у Ветланді, і їх родичами. Я засуджую цей жахливий акт насильства. На ці огидні дії ми відповідаємо об’єднанням сили суспільства», — пише у заяві Левен.

За його словами, прокуратура і поліція безпеки розслідують обставини нападу.

«Це нагадування про те, наскільки крихке наше спокійне життя. Я хочу закликати всіх подумати про постраждалих від насильства і про тих чоловіків і жінок, що працюють в лікарнях, поліції, комунах і займаються лікуванням поранених і відновленням порядку», — написав глава шведського уряду.

Передісторія

Рівень терористичної загрози в Швеції «підвищений» з 2010 року — нині він на третьому рівні із п'яти, нагадують ВВС.

Дві атаки раніше були спрямовані на столицю Стокгольм:

у грудні 2010 року джихадист, який народився в Іраку, здійснив теракт-самогубство в центрі міста, незначно поранивши перехожих;

у квітні 2017 року узбецький шукач притулку, прихильник угруповання «Ісламська держава», викрав вантажівку та убив п'ятьох людей на пішохідній вулиці.

У Туреччині затримали понад 260 осіб. Їх підозрюють у підготовці терактів на Новий рік