У Словаччині триває політична криза через «Спутник V». Прем’єр іде у відставку
Getty Images

Прем'єр-міністр Словаччини Ігор Матович оголосив, що залишить свій пост і обміняється посадами з міністром фінансів Едуардом Хегером.

Про це він повідомив на своїй сторінці на Facebook, подробиці доповнило словацьке видання Domov.

За словами Матовича, він стане міністром фінансів, а Хегер — новим главою уряду. Обидва представляють партію OĽaNO.

«Я вирішив зробити жест прощення людям, які політично вимагали моєї відставки з посади прем'єр-міністра — я вирішив відкликати кадрові вимоги наших партнерів по коаліції» — написав політик.

Матович вибачився перед народом за тритижневу сварку в пресі, в якій брали участь представники коаліційних партій OĽANO, Za lidí і Sme rodina.

Він додав, що знімає вимоги до інших партій. Він оцінив, що партія «За народ» виконала умови, Марія Колікова пішла з поста міністра юстиції, а Юрай Шеліга став заступником спікера парламенту.

Майбутній прем'єр-міністр Хегер оголосив, що в неділю ввечері зустрінеться з депутатською групою «За народ» і постарається отримати їх підтримку. Згодом планується зустрітися з Річардом Суліком і депутатами SaS.

«У понеділок я попрошу про зустріч з президентом Зузанною Чапутовою», — сказав Хегер.

Глава Sme rodina Борис Коллар заявив, що «наш рух повністю підтримує нового прем'єр-міністра Едуарда Хегера». Коллар також оголосив, що, якщо така криза коаліції повториться в майбутньому, його рух негайно вийде з коаліції.

Словаччина зіткнулася з політичною кризою після того, як дві невеликі партії заявили про можливий вихід з правлячої коаліції через закупівлю урядом 2 млн доз російської вакцини.

Нагадаємо, саме Матович жартував про «обіцянку» віддати Закарпаття в обмін на російську вакцину «Спутник V», а потім вибачався перед Україною.

Прем'єр Словаччини запевнив, що готовий піти у відставку через скандал зі Sputnik V