У спецоперації у Чехії затримали підозрюваних у боях проти України на Донбасі — ЗМІ
Globe Media

Національний центр проти організованої злочинності Чехії (NCOZ) під час спецоперації затримав щонайменше п'ятьох чехів, які були членами воєнізованих формувань.

Їх підозрюють в організації поїздок громадян Чехії до України для участі у бойових діях на боці російських бойовиків, повідомляють видання Respekt і Aktuálně.cz.

Один з підозрюваних зазначив, що затриманими керували співробітники ГРУ, які працювали в російському посольстві у Празі. Саме їх нещодавно вислали з Чехії, пише Aktuálně.

«Цілком можливо, що вони (співробітники ГРУ, — Прим. ред.) контактували з деякими депортованими російськими дипломатами, фактично членами ГРУ», — наголошує Respekt.

У масштабній операції взяли участь сотні поліцейських. Поліція побоювалася, що підозрювані захищатимуться від примусового арешту. Багато з них вдома мають легальну зброю, кажуть ЗМІ.

«Наше відомство веде кримінальне провадження. Я не можу надати більш детальну інформацію, оскільки Верховна прокуратура в Празі має право надавати інформацію у кримінальних процесах», — прокоментував офіційний представник NCOZ Ярослав Ібегей.

У поліції Чехії наголосили, що операція не пов'язана з вибухами у Врбетицях у 2014 році. Правоохоронці пообіцяли надати офіційну інформацію протягом дня.

У Чехії кілька осіб постали перед судом з моменту початку конфлікту на Донбасі за участь у боях на боці окупантів.

Передісторія

Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії. Він призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

Саме тому Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів. Вони вже покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

Чехія планує вислати ще одну групу російських дипломатів — ЗМІ