У справі проти колишнього адвоката Трампа вилучили докази з «електронки» українських ексчиновників

Прокуратура США у рамках розслідування проти колишнього адвоката Дональда Трампа Руді Джуліані вилучила докази з електронної пошти українських ексчиновників.

Вони ймовірно належать ексгенпрокурору Юрію Луценку, колишньому голові фіскальної служби Роману Насірову та бізнесмену Олександру Левіну.

Про це повідомляє Bloomberg та Reuters з посиланням на матеріали справи та заяву Джозефа Бонді, адвоката колишнього соратника Джуліані Лева Парнаса.

Зазначається, що імена українців відредагували, але ртаким чином, що імена побачили при копіюванні тексту і його перегляді у текстовому редакторі.

Бонді стверджував, що докази були разом з матеріалами, вилученими Федеральним бюро розслідувань 28 квітня під час рейдів до будинку і офісу Джуліані.

Reuters зазначає, що колишній генпрокурор Юрій Луценко у вівторок повідомив, що «в нього немає новин» і  що він «не спілкувався з Джуліані ні телефоном, ні поштою».

Прокуратура США наразі вивчає, чи порушував Джуліані закони про лобіювання, коли діяв як незареєстрований іноземний агент, працюючи на колищнього президента США Дональда Трампа.

Справа Джуліані

Руді Джуліані, колишній адвокат Дональда Трампа, у 2019 році намагався вплинути на українську владу, щоб та допомогла йому знайти компромат на політичного опонента Трампа — Джо Байдена.

Американських бізнесменів українського походження Лева Парнаса та Ігоря Фрумана називають людьми Джуліані. За інформацією ЗМІ, саме вони організовували спілкування колишніх генеральних прокурорів України Віктора Шокіна та Юрія Луценка з Джуліані. На цих зустрічах Луценко та Шокін «злили» Джуліані компромат на Джо Байдена, аби дискредитувати його як кандидата на президентських виборах у США.

Луценко дійсно зустрічався з Джуліані у Нью-Йорку. Під час зустрічі адвокат Трампа цікавився, чи можуть проти колишнього віцепрезидента США Джо Байдена порушити справу в Україні. Крім того, він питав і про те, як справи української компанії Burisma, членом наглядової ради якої був син Байдена Гантер.