У США біля Капітолію 25-річний чоловік протаранив на авто бар’єр і вбив поліцейського
Getty Images

2 квітня у Вашингтоні, неподалік Капітолію, 25-річний чоловік на авто протаранив бар’єр довкола будівлі. Він збив двох поліцейських, його машина врізалася в огорожу. Водій вийшов з машини і кинувся на правоохоронців із ножем. Він ігнорував їхні команди кинути зброю. Поліцейські застрелили чоловіка.

Двох офіцерів медики доставили до лікарні із пораненнями, один із них помер. Поліція назвала ім’я правоохоронця, який загинув — Вільям «Біллі» Еванс, він 18 років служив у департаменті.

Інцидент стався близько 13:00. Спершу ситуація була неясна, Капітолій заблокували, а співробітникам сказали «шукати укриття», тому що були повідомлення про «зовнішню загрозу безпеці». Один репортер Конгресу розмістив у соцмережах драматичне відео, як вертоліт приземлився біля східного фронту будівлі, повідомляє The Guardian.

На брифінгу виконуюча обов'язки начальника поліції Капітолію Йогананда Пітман сказала, що говорить «із важким серцем». Вона пояснила, що підозрюваний на авто збив двох офіцерів, а потім врізався в шлагбаум північної барикади.

«Він вийшов із транспортного засобу з ножем у руці. Тоді наші офіцери звернулися підозрюваного. Він не реагував на словесні команди. Підозрюваний почав кидатися на офіцерів поліції Капітолію США, тоді ж поліцейські Капітолію США вистрілили у підозрюваного. Його визнали померлим», — сказала представниця поліції.

За її словами, вбитий поліцейський, Еванс, почав працювати в поліції Капітолію в 2003 році і був членом підрозділу першого реагування.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі наказала приспустити прапори на Капітолії на знак скорботи за загиблим офіцером.

Джо Байден, який відпочивав у Кемп-Девіді в штаті Меріленд, теж наказав приспустити прапор на Білому домі, і оприлюднив заяву на сайті Білого дому, що його повідомляють про інцидент.

Влада заявила, що напад, який стався через три місяці після смертельних заворушень у Капітолії в січні, не був пов'язаний з тероризмом.

Про нападника

Два джерела в правоохоронних органах, залучені до розслідування, повідомили CBS News, що підозрюваним у нападі є 25-річний Ноа Грін з Індіани.

Вони сказали, що жодної попередньої інформації про нього нема в жодних базах даних поліції.

У дописі в середині березня на видаленій нині сторінці у Facebook Грін написав, що нещодавно залишив свою роботу, «частково через недуги, але, врешті-решт, у пошуках духовної подорожі». Він додав, що страждав від «побічних ефектів наркотиків, які вживав несвідомо». Грін багато писав про свій інтерес до чорношкірої націоналістичної релігійної організації «Нація ісламу».

​​​​​​​Підозрюваний регулярно писав у соцмережах про те, що стосовно нього проводять операції американські спецслужби, і міг страждати від психічного розладу. Про це повідомив в п'ятницю американський телеканал CNN.

За словами джерел телеканалу, Грін розміщував відповідні публікації в Instagram, в тому числі в останні кілька днів. Грін висловлював упевненість в тому, що «його переслідує влада США». Він також вважав, що «уряд Сполучених Штатів є ворогом номер один для темношкірих».

Грін писав, що проти нього проводили операції співробітники ФБР і ЦРУ. За версією молодої людини, співробітники спецслужб намагалися його отруїти, а також впливати на його психіку. Як передає телеканал, записи, про які йде мова, свідчать, що Грін міг страждати від психічних розладів.

За повідомленнями ЗМІ, Грін говорив у Facebook про «часи кінця», антихриста та урядовий «контроль розуму». Він також похвалив лідера «Нації ісламу» Луї Фаррахана.

Facebook оприлюднив заяву, що соцмережа визначила інцидент відповідно до своєї «Політики щодо небезпечних осіб та організацій» і видалила облікові записи підозрюваного в Facebook та Instagram, а також увесь контент, де схвалюють дії Гріна.

Брат Гріна розповів Washington Post, що його сім'я турбувалася про психічний стан підозрюваного. Брендан Грін сказав, що його брат був дуже хворим станом на вечір четверга, а пізніше надіслав йому текстове повідомлення про те, що планує залишитися бездомним.

Оскільки в даний час Конгрес не засідає, більшість політиків на момент нападу не знаходилися в комплексі Капітолію.

Капітолій посилено охороняють із 6 січня, коли прихильники Дональда Трампа штурмували будівлю, намагаючись скасувати його поразку на виборах. Один із загиблих тоді — співробітник поліції Капітолію, який зіткнувся з протестувальниками.

Частину огороджень, встановлених після нападу, нещодавно зняли.

«Це нечесно!» — каже про американських суддів чоловік, який крав лист Пелосі із Капітолію