У США — політичні суперечки довкола модерування контенту соцмереж

Слухання Сенату США щодо реформування законодавства про Інтернет та притягнення технологічних компаній до відповідальності за їхню політику модерації вмісту перетворилися на політичну сутичку. Законодавці не лише висували претензії до компаній, але й звинуватили один одного.

Глава Facebook Марк Цукерберг, глава Twitter Джек Дорсі і глава Google Сундар Пічаї 28 жовтня взяли участь у засіданні комітету з торгівлі Сенату США, повідомляє Reuters. Слухання присвятили обговоренню 230 статті Закону про етику в сфері комунікацій, який звільняє соцмережі від відповідальності за матеріали, розміщені їх користувачами. Крім цього, стаття дозволяє Інтернет-компаніям обмежувати доступ до контенту, який вони вважатимуть непристойним, образливим або з якоїсь іншої причини небажаним.

Законодавці розділились щодо способів притягнути групу компаній — так званих Big Tech — до відповідальності. Вони посилалися на розділ закон, який звільняє компанії від відповідальності за вміст, розміщений користувачами, але й дозволяє компаніям формувати політичний дискурс.

Республіканські законодавці використовували більшу частину свого часу під час слухань, щоб звинуватити компанії у вибірковій цензурі проти консерваторів. Вони підозрюють Twitter і Facebook в навмисному заниженні постів консервативного спрямування. Республіканці хочуть переглянути положення закону і покласти на компанії більше відповідальності за управління контентом і його ранжування на своїх платформах.

Демократи в першу чергу зосереджувались на недостатніх діях фірм проти дезінформації, яка заважає виборам. В чинній редакції закону демократів не влаштовує відсутність відповідальності компаній за поширення дезінформації, в тому числі що вводить в оману політичної реклами.

У відповідь на питання щодо закону керівники Twitter Inc, Facebook Inc та Google (належить Alphabet Inc) заявили, що надзвичайно важливим є вільне вираження поглядів в Інтернеті. Вони сказали, що розділ 230 надає їм інструменти для досягнення балансу між збереженням свободи слова та модеруванням вмісту. Вони додали, що є відкритими для пропозицій щодо помірних змін до закону.

Усі троє керівників також погодились, що компанії повинні нести відповідальність, якщо платформи виступають у ролі видавця. При цьому вони відмовилися бути суддями щодо політичних виступів — твердження, яке викликало гнів деяких республіканців.

В ході слухань республіканці багато скаржилися на цензуру в Twitter - зокрема, через вилучення твітів Трампа і блокування статті New York Post про сина Джо Байдена. Сенатор Тед Круз розкритикував Джека Дорсі, очільника Twitter, після того, як той заявив, що Twitter не впливає на вибори.

«Хто вас, у біса, обрав і призначив вас відповідати за те, про що можуть повідомляти ЗМІ та за те, що американський народ має чути?», — сказав Круз. Напередодні слухань сенатор оприлюднив у Twitter картинку під назвою «Розборки щодо свободи висловлювань — Круз проти Дорсі».

Дорсі повторив у відповідь, що блокування статті була невірним рішенням і пізніше доступ до тексту відновили.

Сенатор-демократ Брайан Шатц заявив, що не має жодних запитань, назвавши слухання «нісенітницею». «Це знущання, і воно для виборчих цілей», — сказав він.

Інші демократи, включаючи Теммі Болдуін, Еда Маркі та Емі Клобучар, також заявили, що слухання було проведено з метою сприяння перевиборам президента Дональда Трампа.

Трамп, який стверджує, що компанії душать консервативні голоси, написав у Твіттері «Скасувати розділ 230!» під час слухань.

Дорсі з Twitter, який викликав найбільше критики з боку республіканців, попередив комітет, що руйнування розділу 230 може суттєво зашкодити тому, як люди спілкуються в Інтернеті. Гендиректор Google Пічаї заявив, що компанія працює без політичної упередженості і що будь-які інші вчинки суперечитимуть її бізнес-інтересам.

Цукерберг, який на початку слухань ненадовго зазнав труднощів з підключенням до Інтернету, заявив, що підтримує зміну закону, але також попередив, що технологічні платформи, швидше за все, піддаватимуться більшій цензурі, щоб уникнути юридичних ризиків, якщо розділ 230 буде скасовано. Байден висловив підтримку скасуванню закону.

У своїх виступах Дорсі і Пічаї заявили, що 230-я стаття має ключове значення для свободи слова в інтернеті. Дорсі сказав, що її скасування змусить людей повністю переглянути принципи спілкування в мережі, а Цукерберг зазначив, що в такому випадку інтернет-платформи, ймовірно, будуть змушені вдаватися до прямої цензури, щоб уникнути юридичних ризиків. При цьому і Дорсі, і Пічаї, і Цукерберг погодилися з тим, що компанії повинні нести відповідальність за контент, якщо самі виступають як видавці.

Республіканський сенатор Роджер Вікер, який очолює комітет, сказав, що важливо захистити компанії від відповідальності, одночасно не даючи їм можливості цензурувати вміст, який їм не подобається.

Вікер також розкритикував рішення Twitter заблокувати статті New York Post про сина Байдена та рішення Facebook обмежити їх охоплення.

Він та інші сенатори, зокрема Корі Гарднер, критикували Twitter за те, що компанія не видаляє твіти від світових лідерів, які нібито поширюють дезінформацію, але натомість агресивно обмежувала твіти президента-республіканця Трампа.

Законодавці США не єдині, хто наполягає на реформах. Виконавча комісія Європейського Союзу розробляє новий Закон про цифрові послуги, який, крім боротьби зі зловживаннями ринку домінуючими платформами, також впроваджуватиме відповідальність за шкідливий або незаконний вміст. Уповноважений з питань конкуренції Маргрет Вестагер повинна оприлюднити свої пропозиції 2 грудня.

 

Cенат США допитає очільників Facebook, Twitter і Google