У США пройшли дебати Гарріс і Трампа: головні тези

Кандидатка у президенти США від Демократичної партії, віцепрезидентка Камала Гарріс і кандидат у президенти від Республіканської партії, експрезидент Дональд Трамп 10 вересня провели дебати на телеканалі ABC News. Гарріс і Трамп сперечалися про економіку, аборти, імміграцію та зовнішню політику, включно з Україною.

Варто зазначити, що питанням внутрішньої американської політики приділялося набагато більше уваги, ніж зовнішньополітичним темам. 

Chas News зібрав головні заяви кандидатів в президенти США на дебатах.

Дискусія, яка мали б тривати 90 хвилин, трохи затягнулась. Зокрема, через тривалі відповіді Трампа. За підрахунками телеканалу CNN, колишній президент в цілому говорив аж 43 хвилини, тоді коли його опонентка — 37,5 хвилини.

Економіка

Камала Гарріс наголосила на своєму плані щодо «економіки можливостей» і рекламувала свої пропозиції щодо підвищення доступності житла і розширення податкової пільги для родин з дітьми.

Трамп запропонував запровадити мита від 10 до 20% на більшість товарів, що імпортуються до США, крім китайських товарів, які отримають 60% мита. А ще — знизити корпоративний податок.

Міграційне питання

Говорячи про питання мігрантів, Трамп розкритикував адміністрацію Байдена-Гарріс у тому, що нібито за час їхньої каденції в США потрапили десятки мільйонів мігрантів. Він також згадав вигаданий в соцмережах вкид про те, що мігранти з Гаїті в місті Спрінгфілд викрадають домашніх котів та собак, щоб їх їсти.

Загалом, у питанні мігрантів Трамп оперував фактично вигадками та маніпуляціями, тоді як Гарріс нагадала йому про події в Конгресі США, коли демократи та республіканці напрацювали компромісний закон для посилення контролю на американсько-мексиканському кордоні, але його схвалення зірвала група «трампістів».

Через питання мігрантів та кордону, зокрема, затягнувся розгляд в Конгресі США і питання виділення коштів на продовження військової допомоги Україні. Американські законодавці пів року перебували у глухому куті, поки не вдалося відділити питання кордону від питання допомоги Україні та Ізраїлю.

Зовнішня політика

Віцепрезидентка Камала Гарріс заявила, що «світові лідери сміються з Дональда Трампа». Відповідаючи на це, Трамп похвалив премʼєр-міністра Угорщини, назвавши Віктора Орбана «одним з найшановніших людей» і «жорсткою людиною». Трамп стверджував, що Орбан сказав: «Ти, Трамп — президент, якого вони боялися», нібито маючи на увазі Китай і росію.

Щодо війни Ізраїлю та ХАМАС, Гарріс провдовжувала апелювати до тяжкого становища людей в ​​Газі та необхідності звільнити ізраїльських заручників і забезпечити угоду про припинення вогню.

Трамп заявив, що «вона ненавидить Ізраїль» і також ненавидить «арабів», а ще дорікнув Гарріс за те, що вона нібито зневажливо поставилася до прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу під час нещодавнього візиту на Капітолійський пагорб.

Війна в Україні

Хоча до питання російської агресії проти України кандидати в президенти дійшли лише після години дебатів, його обговорення було емоційним.

Дональд Трамп стверджував, що він зможе «врегулювати» війну росії в Україні протягом 24 годин, якщо його знову оберуть на посаду президента. На запитання модератора, як би він закінчив війну і чи хоче він, щоб Україна виграла війну, Трамп відповів: «Я хочу, щоб війна зупинилася ... гинуть мільйони людей».

Коментуючи це, Гарріс звинуватила Трампа у заграванні з диктаторами, а також заявила, що Трамп «здався б за 24 години», а «путін сидів би в Києві» та дивився далі на Європу.

«Ви думаєте, що ви дружите з диктатором, але він би вас з'їв на обід», — сказала віце-президент США.

Гарріс також наголосила на російсько-українських переговорах і висловила підтримку Україні.

Вибори 2020 та мирна передача влади

Трамп надалі відмовляється визнавати свою поразку на президентських виборах 2020 року, на яких переміг Джо Байден, та відмовився від всіх попередніх своїх заяв, які могли свідчити про протилежне.

«Я говорив таке? Це було сказано з сарказмом», — пояснив він, додавши, що є «стільки доказів» того, що переміг він, а не Байден.

Крім того, Трамп відмовився визнавати свою відповідальність у нападі на Капітолій 6 січня 2021 року, який стався після його заяв про вкрадені вибори та заклику йти на Конгрес США. Як сказав Трамп, за безпеку мала б відповідати тодішня спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі.

Коментуючи ті події минулого, Гарріс закликала «перегорнути сторінку» та «не повертатися назад».

«Давайте прокладемо курс на майбутнє, а не будемо повертатися назад у минуле», — наголосила вона.

Вибори у США

Вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року. Дональд Трамп став кандидатом від республіканців ще у середині липня і представив свого кандидата у віцепрезиденти — Джеймса Девіда Венса. Венс послідовно виступає проти допомоги Україні та заявляє, що Києву доведеться поступитися деякими територіями задля припинення вогню.

Від демократів мав балотуватись нинішній президент Джо Байден, однак після невдалих дебатів із Трампом у червні він потрапив під шквал критики та тиск зі сторони лідерів і донорів Демократичної партії США. Тож 21 липня Байден офіційно повідомив, що виходить із президентської гонки й підтримав віцепрезидентку Камалу Гарріс як кандидата від демократів.

Гарріс вже стала офіційною кандидаткою від Демократичної партії. Її кандидат у віцепрезиденти — це губернатор Міннесоти Тім Волз, відомий своєю підтримкою України та гострою критикою Трампа і Венса.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Гарріс vs Трамп: цікаві факти про кандидатів у президенти США