У США вийшло інтерв’ю Зеленського. Він запитав, чому ми досі не в НАТО і поскаржився на «протягнуту руку» до вакцин
Axios

У США вийшло 15-хвилинне інтерв’ю Володимира Зеленського. Президент України дав його американському виданню Axios, а транслювали його на платформах HBO.

Розмова відбулась за три дні після інавгурації президента США Джо Байдена.

Зеленського розпитали про очікування від Байдена, розслідування проти його сина Гантера і адвоката Рудольфа Джуліані, про ставлення до економічного протистояння Америки з Китаєм. Також Зеленський говорив про війну на Донбасі і проблему з отриманням Україною вакцини від COVID-19.

Ось головні тези бесіди.

Про допомогу Байдена щодо війни на Донбасі

Президент України нагадав, як Байден казав, що він турбується про безпеку в Європі. І зазначив, що безпека в Європі — це безпосередньо про Україну. Мовляв, зараз Україна захищає Європу. І наступною може бути будь-яка європейська країна. Тому Україна очікує захисту від Європи і США.

«На сході України триває війна, триває агресія Російської Федерації, анексія Криму. Тож я хотів би, щоб США і зокрема президент Байден, який дуже добре знайомий з Україною, допомогли нам вийти з цієї по-справжньому трагічної ситуації», — сказав Зеленський.

У звя’зку з цим президент порушив питання членства у НАТО. «Україна хоче бути рівноправним членом альянсу. Це одне з найважливіших питань безпеки... В такому разі в мене є дуже просте питання: пане президенте, чому ми досі не в НАТО?... Якби Україна була членом НАТО, на сході України не було б ескалації. Ми вдячні Європі за її допомогу, за санкції. Ми вдячні Сполученим Штатам. Санкції важливі, але санкціями ви не можете повернути людських життів».

Зеленський звернувся до Байдена: чому ми досі не в НАТО? / Axios

Про відмову від ядерної зброї та Будапештський меморандум

Зеленський назвав «великою помилкою» відмову України від ядерного статусу на початку 1990-х років. А невиконання Будапештського меморандуму «зрадою».

«Будь-які світові дипломатичні домовленості від моменту, коли не виконується Будапештський меморандум, «помножені на нуль». І що б ми далі не підписували, про що б країни не домовлялися, завжди буде ризик, що хтось скаже, що це якийсь папірець і необов’язково його виконувати. Тобто у XXI столітті досі діють традиції середньовіччя, коли діє не сила домовленостей, а просто сила... Якби в Україні зараз була ядерна зброя, то не було б вторгнення, і ми мали б свої території. Тому що ми завжди могли б говорити на рівних з Російською Федерацією та з усім світом», — сказав президент України.

В той же час він зазначив, що питання повернення ядерної зброї для України не стоїть.

Про затримку з вакцинацією в Україні

Зеленський вказав на нерівність країн у черзі на отримання вакцин: «Україна не є рівноправним членом Європейського союзу чи світу в плані термінів вакцинації. Ми не є у пріоритеті. Я говорив з лідерами країн ЄС, з якими у нас прекрасні відносини, і вони сказали, що допоможуть. Потрохи, з своїх поставок вакцини. Це буде складно пояснити їхньому народу, я розумію. Але вони трішечки нам якось віддаватимуть. Це дуже неприємно — відчувати, що ти стоїш з простягнутою рукою».

Про співпрацю з Китаєм і «Мотор Січ»

Журналіст Axios запитав Зеленського, чи вважає він геополітичною загрозою Китай. Адже таку позицію мав президент Трамп, і її поділяють багато політиків у Вашингтоні.

«Я не можу із цим погодитися, тому що в Україні ми цього не відчуваємо», — відповів Зеленський. Він заявив, що якщо бізнес та країна, з якої він походить, поважають народ та кордони України, вони можуть бути представлені в нашій країні.

Водночас Зеленський заявив, що не дозволить Китаю чи іншій країні придбати контрольний пакет акції компанії «Мотор Січ». Наразі китайській компанії Beijing Skyrizon належить 10% акцій цього підприємства, і вона намагається збільшити свою частку. Це викликало занепокоєння попередньої адміністрації США. У січні міністерство торгівлі США запровадило санкції проти Beijing Skyrizon, заявивши, що китайська компанія становить загрозу національній безпеці США.

Про сприяння у розслідуваннях щодо Джуліані та сина Байдена

Український лідер запевнив, що наша держава сприятиме США у розслідуванні стосовно адвоката Трампа Руді Джуліані і його зв’язків з російськими агентами в Україні. А також — розслідуванню проти Гантера Байдена і його справ в Україні.

«Прокуратура чи інші органи в будь-якій країні можуть співпрацювати. Я вважаю, що це нормально», — сказав Зеленський.

Він також зізнався, що злий на те, що протягом історії з першим імпічментом Дональду Трампу їх бесіду оприлюднили.

«Я багато читав, коли моє ім’я з’являлось на сторінках тих чи інших медіа. І я читав, що Трамп тиснув. По-перше, це було дуже образливо. Тому що я президент України. Можливо, ми менші, ніж Сполучені Штати, але ми незалежна Україна. Ми довели це Росії, коли втримали свою територію, і ми продовжуємо це доводити. Ось чому він не тиснув. Я б цього ніколи не сказав. Але неприємність одна була. Коли опублікували нашу розмову… Я вважаю, що це дуже неправильно. І опублікувала це не Україна. Я б ніколи цього не допустив. Неважливо, про що ми говорили, але ця розмова — перша серйозна розмова між двома президентами, між стратегічними партнерами. І в жодному випадку ніхто з нас не мав права опубліковувати такі речі», — впевнений Зеленський.

Про «удар по демократії» під час штурму Капітолія

Президент України заявив, що був вражений і здивований, коли побачив, як у Вашингтоні штурмують Капітолій.

«Я навіть не міг уявити, що таке можливе в Сполучених Штатах Америки. Я вважаю, що це був потужний удар по демократії США. Ми звикли вірити через книжки, фільми, телебачення, що Сполучені Штати мають ідеальні демократичні інституції, де передача влади відбувається мирно, без війн і революцій. Де влада передається від одного президента іншому. Ми бачили це в Україні. В нас було дві революції. Ми бачили це. Ми розуміли, що такі речі могли статись у світі. Але що це буде в Сполучених Штатах — ніхто цього не очікував. Я не хотів, щоб у вас був бунт, стрілянина, і не дай боже, жертви. Думаю, що після чогось такого світові було б дуже складно сприймати Сполучені Штати як символ демократії».

Як Джо Байден змінить Америку і що це означатиме для України?