У США вперше за 20 років схвалили ліки проти хвороби Альцгеймера
Pixabay

Вперше за понад 20 років Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) схвалило спірний новий препарат проти хвороби Альцгеймера.

Нові ліки, адуканумаб, досі викликають в науковому середовищі суперечки щодо їхньої ефективності, повідомляє The Guardian.

Випробування препарату припинилися у 2019 році, оскільки він не показував результатів. Виробник Biogen заявив, що ліки навряд чи зможуть покращити пам’ять та мислення хворих.

Однак згодом компанія оголосила, що повторний аналіз даних про пацієнтів, які приймали адуканумаб довше, показав ефективність препарату. У людей, які вживали більшу дозу, сповільнилося погіршення пам’яті та навичок мислення.

FDA схвалило ці ліки, але лише за умови, що за пацієнтами, які їх приймають, будуть спостерігати вчені. Широкого доступу дло адуканумаба не буде.

Деякі дослідники були здивовані, що препарат взагалі отримав дозвіл і вважають це серйозною помилкою. На їхню думку, це є результатом загальної нестачі результатів у лікуванні хвороби Альцгеймера.

Однак багато хто вважає, що це може дати необхідний поштовх для досліджень деменції, яка є недофінансованою у порівнянні з онкологією та кардіологією. 

Останній раз ліки від хвороби Альцгеймера схвалили у 1996 році. Препарат донепезіл тоді вважали проривом, але з часом виявилося, що він мало що міняє в довготривалій перспективі.

Британські вчені довели зв’язок мистецтва та науки. Пропонують вивчати їх невідривно одне від іншого