У Стамбулі домовились про розблокування трьох українських портів — ЗМІ

13 липня на переговорах у Стамбулі представники України, Туреччини, ООН та росії досягли попередньої домовленості про розблокування експорту українського зерна морськими шляхами.

The Wall Street Journal з посиланням на джерела розповідає деталі цих домовленостей.

За їх словами, конвої із зерном зможуть відправлятися з трьох українських портів у супроводі українських кораблів. За даними, української редакції Forbes сторони узгоджують розблокування Одеського, Чорноморського та «Південного» (заходиться у місті Южне) портів.

На маршрутах їх руху має дотримуватись режим припинення вогню. Також буде проведене часткове розмінування. Джерела The Wall Street Journal кажуть, що мова йде про ліквідацію плавучих мін.

При цьому терецькі ВМС будуть перевіряти порожні судна, які прямують в українські порти, щоби розвіяти побоювання росії, що ними будуть перевозити західні озброєння.

Також ООН має створити центр керування та контролю у Стамдулі для відстежусвання рівня загрози судноплавству.

Співрозмовники The Wall Street Journal повідомили, що наразі переговорникам залишилось узгодити технічні деталі і угоду можуть остаточно укласти найближчими днями. Однак, за їх словам, «було б неправильно казати, що угода неминуча».

В той же час російське держагенство «РИА Новости» пише, що судна мають перевіряти не в українських портах, а у безпосередній близькості від українських територіальних вод. Наступний раунд переговорів може пройти 20-21 липня у Стамбулі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В білорусі помітили російські вагони з зерном