У столиці США рекомендували знести пам'ятники Вашингтону і Колумбу

У Вашингтоні опубліковали доповідь робочої групи, створеної з ініціативи мера міста, щодо відповідності існуючих пам'ятників і меморіалів, так би мовити, порядку денному сьогодення. Члени групи опитали жителів міста і дослідили діяльність історичних особистостей на предмет расизму, соціальної дискримінації, участі в рабовласництві, порушенні прав людей.

У своїх рекомендаціях названі такими, що «не відповідають цінностям округу Колумбія» пам'ятники та меморіали на честь президентів Джорджа Вашингтона, Ендрю Джексона, Томаса Джефферсона, Бенджаміна Франкліна, першовідкривача Америки Христофора Колумба та іншим. Їх запропоновано знести, перенести або «пояснити», додавши відповідні коментарі.

Рекомендовано також перейменувати 21 школу, 12 парків і скверів, дев'ять будівель, названих на честь знаменитих державних діячів.

Нагадаємо, три місяці тому в США від рук поліцейських загинув афроамериканець Джордж Флойд. Це викликало хвилю протестів під гаслом Black Lives Matter («Життя чорних мають значення»). Почалося стихійне знесення пам'ятників жителям півдня часів Громадянської війни. Жителі півдня, як відомо, підтримували рабство.

Getty Images

Проти знесення історичних пам'ятників категорично виступає чинний президент США Дональд Трамп. Ось і зараз Білий дім негайно відреагував заявою. У ній опубліковані рекомендації названі «сміховинними», а дії мера «підбурюванням до небезпечних бунтів, націлених на знищення історії та великої спадщини».

«Президент Дональд Трамп вважає, що ці місця слід зберігати, а не зносити. Поважати, а не ненавидіти. Безвідповідальні рекомендації мера ні до чого не приведуть, поки президент Трамп знаходиться в Білому домі», — йдеться в релізі.

Відзначимо, що в США, згідно з переліком в «Вікіпедії» тільки пам'ятників Джорджу Вашингтону налічується 143. Втім, це небагато, якщо згадати, що в Україні за час декомунізації знесли 1320 пам'ятників Леніну.