У Таїланді протестують проти прем’єр-міністра, який свого часу прийшов до влади шляхом державного перевороту
Ajplus

У середу десятки тисяч людей вийшли на вулиці Бангкока, щоб закликати до відставки прем'єр-міністра Праюта Чан-Оча. Той вперше прийшов до влади під час державного перевороту 2014 року.

Влада вживає жорстких заходів проти інакомислення, на думку громадських активістів, які дали інтерв'ю британському виданню The Guardian. Силовики заарештувала лідерів протесту і заборонила публікацію новин, які урядовці вважають шкідливими для національної безпеки.

Прем'єр-міністр Королівства Таїланд оголосив надзвичайний стан у Бангкоку. Поліція заарештувала понад 20 осіб, у тому числі лідерів протестів з демократичного руху країни.

Згідно з новими надзвичайними заходами, збори п’яти або більше людей заборонені, як і публікація новин або інформації в Інтернеті, яка «може створити страх» або «вплинути на національну безпеку». Це відбулося після великого мітингу в середу, коли протестуючі виголосили заклики до демократичних реформ, зокрема до перетворення монархії країни.

В четвер вранці спецназ (поліція з боротьби з заворушеннями) напав на протестуючих біля Будинку уряду, де вони таборували, вимагаючи відставки прем'єр-міністра Праюта Чан-Оча.

У Таїланді все ще діє надзвичайний стан, який уряд увів для контролю за розповсюдженням коронавірусу. Урядовці заявили, що нові обмеження стали відповіддю на зростаючі демонстрації та перешкоджання королівському кортежу в середу з  боку протестувальникамів. Уряд також посилається на економічну шкоду та ризик поширення COVID-19.

«Вкрай необхідно вжити термінових заходів для ефективного та оперативного припинення цієї ситуації для підтримання миру та порядку», — сказано в урядовому указі.

За повідомленням Human Rights Watch, нові надзвичайні заходи дозволяють поліції затримувати протестуючих без звинувачення до 30 днів, без доступу до адвокатів та членів сім'ї.

«Права на свободу слова та проведення мирних публічних зібрань от-от будуть усунені урядом, який зараз демонструє свою диктаторську природу», —сказав The Guardian Філ Робертсон, заступник директора Азійського відділу Human Rights Watch.

Протестувальники вимагають нової конституції, яка, на їх думку, несправедливо дозволила Праюту зберегти владу під час минулорічних виборів. Також вони бажають приборкати владу та багатство монархії — інституції, що охороняється законом і довгий час вважалася недоторканною.

Під час мітингу в середу королівський кортеж проїхав повз натовпи протестуючих, які скандували «мої податки!» та піднімали символічний салют із трьох пальців — жест непокори.

У своїй заяві ГО «Amnesty International» зазначила, що збори пройшли в переважній більшості мирно і що арешти «були чітко розроблені, щоб ліквідувати інакомислення та посіяти страх у кожного, хто симпатизує поглядам протестуючих».

Незважаючи на репресії проти протестувальників, студенти пообіцяли продовжувати демонстрації. Протестна група «Вільна молодь» заявила, що арешти були «жорстокою акцією з нульовою легітимністю» і що вони збиратимуться в четвер вдень.

«В умовах справжньої демократичної країни демонстрація є основним правом. Ніхто не повинен бути заарештований, бо вони говорять правду», — заявила група. «Це акція, спрямована на увічнення авторитарної влади держави, а не для загального блага людей», — додали вони.

Заступник прессекретаря поліції Кіссана Фатханачарое заявила, що студентські лідери, які закликають до протесту в четвер, «явно порушують закон».

«Ті, хто прийде, будуть порушувати закон. Ви не можете сказати, що вони не знають про порядок. Ми це чітко заявляєм », — сказала Кіссана на пресконференції.

22 травня 2014 р. Прают Чан-Оча здійснив військовий переворот в Таїланді з метою, як він сказав, встановлення порядку в державі, де з листопада 2013 р. проходили постійні антиурядові демонстрації і виступи. Після цього він очолював Вищу раду національного порятунку. 21 серпня 2014 р. парламент Таїланду — Національна законодавча асамблея обрав його голосами 191 депутата з 197 прем'єр-міністром Таїланду. 24 серпня 2014 р. його затвердив прем'єр-міністром король Пуміпон Адульядет.

 

В США під заставу звільнили копа, чиї дії призвели до руху Black Lives Matter