У центрі Києва розпочався демонтаж монумента на честь Переяславської ради (фото)

30 квітня міські комунальні служби розпочали демонтаж скульптурної композиції на честь Переяславської ради під аркою Свободи українського народу (раніше — Арка дружби народів).

Про це повідомляє КМДА.

Роботи можуть зайняти кілька днів, оскільки конструкція доволі масивна. Вона складається з приблизно 20 елементів, що важать близько 6 000 – 7 000 кг.

монумент перяславська рада демонтає

монумент перяславська рада демонтаж

Попередньо фахівці провели вивчення конструкції, щоб зберегти її цілісність при демонтажі та не пошкодити. Надалі її зберігатимуть у Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

переяславська рада арка дружби народів

Декомунізація Арки дружби народів: що відомо

Первинною назвою пам'ятки була Арка дружби народів. Її встановили у 1982 році з нагоди 60-ї річниці утворення СРСР та відкрили у межах святкування 1500-річчя Києва. Монумент складався з двох скульптурних композицій: робітників — росіянина та українця, що тримають підняту стрічку з орденом «Дружби народів», та стелу з багатофігурною групою, що символізує Переяславську раду 1654 року.

У квітні 2022 рок демонтували бронзову скульптуру двох робітників під Аркою дружби народів, яка символізувала «возз'єднання України та росії». Саму ж Арку перейменували.

14 травня 2022 року депутати Київської міської ради ухвалили рішення про декомунізацію назви «Арки дружби народів» та перейменували її на «Арку свободи українського народу». Тоді ж депутати затвердили перелік понад 40 пам'ятників та пам'ятних знаків, які потрібно прибрати з вулиць і будівель столиці та передати до музею тоталітаризму.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Простір біля колишньої Арки дружби народів у Києві отримає нову концепцію — КМДА