У ЦВК пояснили, чому досі немає результатів місцевих виборів
УНІАН

У ЦВК пояснили, що результатів місцевих виборів досі немає, бо більшість територіальних виборчих комісій ще не встановили результати. Це сталося у зв’язку з судовими рішеннями.

Про це розповів очільник ЦВК Олег Діденко під час засідання комісії 

«Станом на зараз завершується процес встановлення результатів місцевих виборів практично всіма територіальними виборчими комісіями, переважна більшість із них уже встановили результати»,  — підкреслив він.

За його словами, нині ще не завершився процес підрахунку результатів виборів до обласних рад у Чернівецькій і Київській областях.

Діденко пояснив, що у Чернівецькій області це зумовлено діяльністю Чернівецької міської ТВК, яка завершує перерахунок голосів на виборчих дільницях. Він сподівається, що незабаром там встановлять результати виборів у області, місті Чернівці та Чернівецькому районі.

Очільник ЦВК зауважив, що 11 листопада мають встановити результати до Київської облради планується вже сьогодні. Діденко додав, що в деяких ТВК ще триває або перерахунок голосів на виконання рішень судів, або завершується оскарження у судовому порядку рішень ТВК.

Він говорить, що наразі не встановлено результати виборів Марганецькою міською ТВК щодо виборів міського голови, завершуються судові розгляди в місті Кривий Ріг. Через це не встановлено результати виборів депутатів міської ради та міського голови.

У місті Овруч Житомирської області суд зобов’язав повторно підрахувати голоси на 25 виборчих дільницях. При цьому є рішення судів про повторний підрахунок Коцюбинською селищною ТВК та Ковалівською селищною ТВК на Київщині, судове рішення щодо Кам’янської міської ТВК Черкаської області щодо результатів виборів на 25 виборчих дільницях.

«Таким чином, ті випадки, де процес встановлення результатів ще не завершений, має під собою об’єктивні підстави, зокрема необхідність врахування рішень судів, і перебуває на контролі Центральної виборчої комісії», — запевнив голова ЦВК.

Водночас Діденко нагадав, що ЦВК не встановлює результатів місцевих виборів.Це роблять ТВК.

«Оскільки в нас зараз завершуються місцеві вибори, які організовуються територіальними виборчими комісіями, ЦВК не встановлює їхні результати. Ті відомості, які передаються до Центральної виборчої комісії засобами Державного реєстру виборців та розміщуються на офіційному сайті ЦВК, мають інформаційний характер, вони не є офіційними, натомість офіційні результати встановлюють саме територіальні виборчі комісії», — підсумував Діденко. 

Вперше за роки війни переселенці отримали право голосувати на місцевих виборах