У Варшаві сталися заворушення, поліція Польщі застосувала сльозоточивий газ проти сотень протестувальників
Paweł Balinowski

Мітингувальники зіткнулися зі спецназом біля будинку віцепрем'єрміністра Ярослава Качинського.

Про це повідомляє BBC, а також «Європейська правда» з посиланням на RMF24.

Причина — рішення вищого суду в четверг про те, що припинення життя плоду з вадами є неконституційним.

Це означає, що аборт у країні віднині є законним лише у випадках зґвалтування, інцесту або для захисту життя матері.

На протест під будівлею Конституційного суду зібралося близько тисячі людей. Перші кілька десятків протестувальників підійшли близько 7 години вечора, після чого їхня кількість постійно зростала. Активісти запалювали свічки, назвавши рішення суду «похоронами прав жінок».

Близько 21:00 протестувальники вирушили до офісу партії «Право і справедливість», але поліція перекрила вулицю і не пустила людей безпосередньо під його стіни.

Також правоохоронці оголосили у мегафони, що акція незаконна, оскільки столиця входить до «червоної зони» внаслідок пандемії, і наказали людям розходитися, погрожуючи в іншому разі застосувати силу.

Потім сотні людей рушили від суду до будинку Ярослава Качинського, який очолює правлячу партію «Право і справедливість», щоб висловити свій гнів щодо рішення. Деякі активісти тримали свічки або несли на собі таблички із написом «Тортури». Близько опівночі вони прибули на місце. Будинок на той час вже оточили два кордони поліції.

Між тим поточні обмеження щодо коронавірусу обмежують публічні зібрання у Варшаві лише 10 людьми.

Невдовзі поліція оголосила, що почне застосовувати силу, тому що люди проігнорували заклик розійтись мирно. Після цього почалися сутички — окремі протестувальники кидали у поліцію каміння, силовики застосували сльозогінний газ, декількох людей затримали.

Поліція заявила, що її співробітники застосовували сльозоточивий газ та фізичну силу, коли учасники акцій стали кидати каміння та намагатися прорвати кордон навколо будинку. Прессекретар заявив, що затримано 15 осіб.

Близько 1:30 ночі організатори акції анонсували наступну на вечір 23 жовтня перед будинком Ярослава Качинського. Після цього люди почали поступово розходитися.

Протестувальники розійшлися під ранок п'ятниці, але організатори закликали до подальших мітингів пізніше цього ж дня.

Історія проблеми

Незважаючи на те, що Польща є однією з найбільш католицьких країн Європи, опитування громадської думки показують, що існує явна більшість проти посилення закону про аборти, повідомляє Адам Істон з ВВС у Варшаві.

Правозахисні організації закликали уряд не збільшувати обмеження абортів.

Уповноважений Ради Європи з прав людини заявив, що рішення суду ознаменувало «сумний день для прав жінок». Дуня Міятовіч написала у Twitter: «Видалення підстав для майже всіх законних абортів у Польщі порушує права людини».

Однак Кая Годек, член польської групи «Зупинити аборти», привітала рішення суду, сказавши: «Сьогодні Польща — це приклад для Європи, це приклад для світу».

Юридичний оскарження закону 1993 року, що дозволяє аборти у випадках тяжкої вади здоров'я плода, було розпочато депутатами від націоналістичної партії «Право і справедливість» минулого року. Більшість суддів були висунуті однією партією.

Напередодні постанови польська активістка з питань сексуального та репродуктивного здоров'я та прав людини Антоніна Левандовська заявила ВВС, що захист закону 1993 року базується на правилах ООН, що забороняють катування.

«Це негуманно — змушувати будь-кого переносити вагітність й народжувати, якщо плід неправильно розвинений. А 98% законних абортів, які проводяться в Польщі, пов'язані з вадами розвитку плоду», — сказала вона.

Польські закони про аборти й до того були одними з найсуворіших у Європі, і, за підрахунками, близько 100 тис. жінок щороку перетинають польський кордон, щоб обійти жорсткі обмеження.

Постанова Конституційного трибуналу призвела до акцій протесту в декількох містах Польщі у четвер ввечері, включаючи Варшаву, Краків, Лодзь та Щецин.

 

Верховний суд Польщі обмежив право жінок на аборт