У Венеційській комісії розкритикували плани України щодо судової реформи
Pixabay

Венеційська комісія переконана, що підготовані Верховною Радою зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» вб’ють судову реформу.

Таку думку висловив Джані Букіккіо, голова Венеційської комісії, під час виступу на конференції «Демократія у дії» у Києві, повідомляє «Європейська правда».

Букіккіо вважає, що Україна має перезапустити органи суддівського самоврядування, але не покладатися на старі установи, які втратили довіру.

Голова комісії додав, що підтримує пропозицію створити змішаний національно-міжнародний орган конкурсну комісію для відбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Також він зазначив, що перезапуск цього органу є терміновою справою.

Букіккіо наголосив, що ВККС не повинна мати зв’язків з Вищою радою правосуддя (ВРП), поки останню не реформують. На думку комісії, нову ВРП важливо створити за прозорою процедурою, яка відсіє недобросовісних суддів.

Букіккіо підкреслив, що склад Вищої ради правосуддя потрібно переглянути до того, як їй довірять призначення ВККС. Інакше, за його словами, «судова реформа буде приречена».

Довідка

З 2016 року більшість членів Вищої ради правосуддя призначають судді. Такий підхід відповідає європейським стандартам, але в умовах ще не очищеної судової влади це створює ризики для непрозорих та політично вмотивованих рішень.

Суд дозволив заочне розслідування проти Януковича у справі про захоплення влади