У Верховній Раді блокують винесення на розгляд законопроєкту про заборону УПЦ МП — депутати

У Верховній Раді блокують внесення у порядок денний парламенту законопроєкту про заборону релігійних організацій, які повʼязані з росією.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

За його словами, на погоджувальній раді фракція «Слуга Народу» «разом із залишками ОПЗЖ» проголосували проти внесення цього питання на розгляд.

А депутат Ярослав Железняк зазначив, що низка народних обранців заявили, що після двох перших голосувань про продовження воєнного стану та мобілізації будуть блокувати трибуну.

«Через відмову коаліції ставити закон про московську церкву. І виглядає так, що це буде на декілька днів», — додав Железняк.

Що відомо про законопроєкт

У січні 2023 року уряд зареєстрував законопроєкт, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з росією. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Законопроєкт підготували за рішенням Ради національної безпеки і оборони. РНБО просило президента Володимира Зеленського розглянути діяльність релігійних організацій на території нашої держави в умовах військової агресії рф проти України. Причина — недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів.

У березні 2024 року Комітет ВР підтримав законопроєкт про заборону УПЦ МП в Україні.

В УПЦ наголошували, що діють юридично в межах українського законодавства, а рішення РНБО назвали «розмаїтим». Мовляв, ідеться про московський патріархат, «а УПЦ, відповідно до всіх установчих документів, є самостійною, незалежною і не підпорядковується московському патріархату».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.