У Верховній Раді хочуть карати нардепів за публікацію новин з сесійної зали

У Верховній Раді пропонують ввести покарання для народних депутатів за поширення інформації про пленарні засідання раніше, ніж через одну годину після їхнього закриття.

Відповідний законопроєкт № 9005 зареєстровано у парламенті. Серед його ініціаторів понад сто депутатів, зокрема спікер Руслан Стефанчук.

«Зробили законопроєкт для лікування синдрому гострого нетримання інформації у нардепів», — написала у Facebook одна з його авторів Мар’яна Безугла («Слуга народу»).

У коментарях під постом на цю ініціативу відреагував нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк, який разом з Олексієм Гончаренко («Євросолідарність»), зазвичай оперативно публікує у своєму телеграм-каналі новини із сесійної зали.

«Я буду вимагати, щоб там ще обов’язково роздавали шапочку з фольги))) Ну щоб точно не прилетіла ракета», — зазначив він.

Законопроєкт № 9005: деталі

Зконопроєктом пропонується затвердити, що під час дії воєнного стану в Україні народному депутату забороняється поширювати у будь-який спосіб інформацію про час, місце, перебіг і результати проведення пленарного засідання раніше ніж через одну годину після закриття цього пленарного засідання або оголошення перерви у триваючому пленарному засіданні.

Пропонується, що у разі порушення цієї вимоги, Верховна Рада без обговорення може ухвалити рішення про позбавлення нардепа права брати участь у пленарних засіданнях або триваючому пленарному засіданні на строк до п’яти днів таких (такого) засідань.

За ці дні депутату не буде виплачуватися заробітна плата та виплати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень.

За пропозицією головуючого на пленарному засіданні або за пропозицією народного депутата, підтриманою не менш ніж однією третиною голосів нардепів від конституційного складу Верховної Ради, народний депутат, який порушив такі вимоги буде зобов’язаний покинути пленарне засідання.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення засідання парламенту проходять у закритому режимі, про час їхнього проведення не повідомляється.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Парламент призначив нових очільників СБУ та міністерства внутрішніх справ