У Вінниці спалах вірусного гепатиту А: госпіталізували 60 осіб

У Вінниці в одному з районів міста зафіксовано спалах вірусного гепатиту А. 60 осіб з підтвердженим діагнозом гепатит А госпіталізовані, серед них — 14 дітей. Ще 14 пацієнтів перебувають під медичним наглядом та очікують підтвердження діагнозу.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Зараз спеціалісти перевіряють та досліджують усі можливі причини спалаху — від стихійних ринків до точок централізованого та децентралізованого водопостачання, забезпечують відбір зразків з навколишнього середовища та осередків захворювання.

На лабораторне дослідження відібрано 66 проб води (з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі). 53 з них вже перевірені та відповідають санітарним нормам.

Що таке гепатит А

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг.

Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Інкубаційний період хвороби зазвичай становить 14–28 днів.

Найпоширеніші симптоми: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.

У МОЗ нагадують, що в Україні зареєстровані та продаються вакцини проти гепатиту А. У першу чергу щеплення необхідно робити людям, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Передачі вірусу через харчові продукти допомагає дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням. Також в МОЗ закликають не використовувати воду з неперевірених джерел, а будь-яку не бутильовану воду обов’язково кипʼятити перед вживанням.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Лікарям дозволили дистанційно виписувати перший електронний рецепт