У віці 85 років помер російський актор театру та кіно Валентин Гафт
Getty Images

Актор Валентин Гафт помер в суботу у віці 85 років. Про це повідомила ТАСС його дружина Ольга Остроумова.

«Так, його не стало. Це сьогодні відбулося», — сказала вона.

Валентин Йосипович Гафт — радянський і російський актор театру та кіно, Народний артист РРФСР (1984), письменник, автор епіграм.

У 1957 році закінчив Школу-студію МХАТ (майстерня В. О. Топоркова), після закінчення дебютував на сцені Театру ім. «Моссовета». Через деякий час — в Театрі на Малій Бронній, потім — в А. О. Гончарова в маленькому театрі на Спартаківській вулиці.

Дебютував у кіно 1956 року в фільмі «Вбивство на вулиці Данте». З 1969 року — актор театру «Современник». Також відомий своїми епіграмами.

Відомі ролі:

  • Покойовий у картині «Здорові були, я ваша тітка»;
  • Сидорин у фільмі «Гараж»;
  • Сатанеєв у «Чародіях»;
  • Воланд у «Майстрі і Маргариті» Юрія Кари.

Позиція щодо Криму та України

У вересні 2015 року на російському телевізійному каналі НТВ вийшов пропагандистський документальний фільм «Чорний список Порошенка» за участю Гафта. В інтерв'ю актора виданню «Гордон» журналістка Наталія Двалі, серед іншого, спитала Гафта про деякі його висловлювання у цьому фільмі:

«— «Гордон»: У документальному фільмі НТВ Ви ще додали: «Я — путініст», — і що поважаєте президента РФ.

— Гафт: Завжди говорю те, що думаю. Кому потрібна Україна? Крим віддано вам несправедливо, це російська територія, за неї ті до біса скільки боролися, пролили кров».

Інша цитата«Я — путінець, зі мною небезпечно про це говорити (про антивладні виступи в РФ — Прим. ред.). Я поважаю його (Путіна), і мені він подобається. Росія — їй богом відпущено бути чистішою і сильнішою за інших».

Мінкультури України включило Гафта до списку діячів культури, дії яких загрожують національній безпеці нашої держави. Актор — фігурант бази даних центру «Миротворець» як особа, що становить загрозу національній безпеці України та міжнародному правопорядку.

Відомий режисер приїхав купляти будинок в Юрмалі і помер від коронарівусу