У власників мережі, яка надає українцям «швидкі» гроші, знайшли російські паспорти
Pixabay

Українці оформлювали мікрокредити в мережі фірм, власники якої мають російські паспорти.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Схеми» дослідили одну із мереж мікрокредитних організацій, яка працює по всій Україні. Вдалося з'ясувати, що її власниками є подружжя громадян з рф, а їхній син — депутат від «Єдиної Росії» в окупованому Криму. Він також підтримує вторгнення росії в Україну. Це, окрім загрози національній безпеці, порушує пряму заборону НБУ.

Також в повідомленні додають, що дані про тисячі боржників можуть потрапити до рук російських спецслужб. З новин усе частіше можна почути про підпали авто військовослужбовців ЗСУ. І нерідко клієнти таких мікропозикових організацій, маючи борги, погоджуються на це за відносно невеликі суми.

«Саме ось ця категорія вона і буде вразливою, тому що їхні проблеми — це дуже мало грошей. Але з погляду оперативного бюджету ФСБ — це взагалі копійки», — каже військовослужбовець Тарас Котов.

За збігом обставин, за рік до підпалу власного авто Котов досліджував тему мікрокредитів, через які українці нерідко стають боржниками. Вже у цьому статусі – легкою здобиччю як для місцевих шахраїв, так і російських вербувальників.

«Схеми» звернули увагу на одну з українських мереж мікрокредитних організацій.

До неї входять кілька компаній. Зокрема, «Просто Позика» — це фірма, заснована у 2014-му році, у якої більш ніж 30 філій по всій Україні — від Волині до Дніпропетровської області. У фірми мільйонні доходи. 

З офіційних реєстрів відомо, що власники компанії — двоє громадян України. Основний — Андрій Манучаров, у нього 90% фірми, та Євгеній Слюсар — йому належить 10%.

В аудиторському звіті «Просто Позики», надісланому до НБУ, компанія відхрестилась від усього, пов'язаного з рф. До прикладу, що вони не мають клієнтів з Росії та Білорусі і взагалі не ведуть «жодних комунікацій з резидентами рф».

«Схеми» з'ясували, що основний власник кредитної фірми — Андрій Манучаров — громадянин російської федерації з 2014 року. Манучаров встиг попрацювати в Україні на державній службі — очолював державне об'єднання «Укрморпорт», маючи у підпорядкуванні 19 морських портів.

Після отримання російського паспорта Манучаров отримав і роботу у державних органах росії: його представляють радником генерального директора «Росморпорту» — федерального підприємства рф, яке оперує всіма морськими портами країни-агресора.

Манучаров починає одночасно мешкати в росії та окупованому Криму, де опікується питаннями «Росморпорту», та навідується до Києва, де розвиває мікрокредитний бізнес. 

Його син — Іван Манучаров — депутат підконтрольного росії парламенту окупованого Криму від партії «Єдина росія». Очолює комітет з питань інформаційної політики, технологій та зв'язку.

Дружина Андрія Манучарова Наталія також отримала громадянство російської федерації у 2014-му році. А пізніше зареєструвала мікрокредитну організацію під назвою «Тайм Кредит», яка налічує щонайменше 11 представництв по всій Україні.

На запит «Схем» у Нацбанку повідомили, що «Просто Позика» і «Тайм Кредит» не зверталися до них щодо призначення довіреної особи, щоб замінити керівників з рф. До слова, для НБУ в офіційних документах подружжя Манучарових — громадяни України.

Навесні 2024 року Національний банк продовжив ліцензії для провадження діяльності компаніям «Просто Позика» і «Тайм Кредит». Термін дії — необмежений.

На запит «Схем» НБУ відповів, що наразі не має інформації, яка могла б свідчити про наявність у Манучарова Андрія Івановича та Манучарової Наталії Едуардівни громадянства російської федерації. Водночас, враховуючи інформацію, наведену у журналістському запиті, Національний банк надішле запити до Служби безпеки України та органів розвідувального співтовариства з метою отримання додаткової інформації.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Курс валют на 29 липня: скільки коштуватиме долар і євро