У Запоріжжі чиновники отримували 2 млн грн на день за перетин лінії розмежування

У Запоріжжі правоохоронці викрили масштабну корупційну схему чиновників, які вимагали від українців гроші за перетин лінії розмежування.

Щодня злочинці «заробляли» по 2 млн грн, повідомляє ДБР.

У травні Рада оборони Запорізької області затвердила Порядок перетину лінії зіткнення громадянами України. Згідно з ним, українці повинні подавати відповідні заявки на виїзд.

«Порядок був ухвалений, аби українці могли безпечно та швидко пересуватися через лінію зіткнення, але окремі «ділки» Запорізької ОВЦА, міської ради, а також правоохоронних органів організували злочинну схему отримання неправомірної вигоди за «швидкий» та позитивний розгляд таких заявок», — йдеться в повідомленні.

Вони навмисно затягували час розгляду заявок від 4 до 5 тижнів, або ж взагалі — особі відмовляли у перетині лінії зіткнення, через нібито неправильні дані у документах.

Охочим виїхати пропонували «пришвидшити процедуру» за гроші, їх отримували посередники.

Зазначають, що злочинці навіть розробили систему поборів із громадян. Хабар залежав від транспортного засобу та швидкості розгляду питання. Зокрема, з однієї автівки неправомірна вигода могла складати до $800.

Під час обшуків чорнові записи, документи, незаконно отримані кошти, засоби зв’язку та інші речі. З-поміж іншого слідчі ДБР затримали одного із посередників «на гарячому» у момент передачі коштів у сумі $1,4 тис. за «позитивний» розгляд заяви особи.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Правоохоронці затримали киянку, яка передавала фсб дані про ЗСУ