Учасники саміту G20 погодили підсумкову декларацію: що відомо

Саміт країн G20 погодив спільну декларацію, знайшовши компромісні формулювання у блоках, які стосуються війни рф проти України.

Про це повідомляє Reuters.

Учасники саміту погодилися, що всі країни мають утримуватися від дій проти територіальної цілісності та суверенітету чи політичної незалежності будь-якої держави та бути прихильними до Статуту ООН.

«Велика двадцятка» вітає конструктивні ініціативи, які підтримують «всеосяжний, справедливий і міцний мир в Україні». Держави повинні утримуватися від погрози силою з метою захоплення територій проти суверенітету будь-якої держави,— йдеться у комюніке

Примітно, що учасники G20 вкрай стурбовані впливом війни на глобальну економіку.

«G20 є головним форумом для міжнародного економічного співробітництва, і визнаючи, що хоча G20 не є платформою для вирішення геополітичних питань і проблем безпеки, ми визнаємо, що ці проблеми можуть мати значні наслідки для глобальної економіки, — йдеться у документі.

Основні тези щодо України на саміті G20

  • Усі держави повинні діяти відповідно до цілей і принципів ООН.
  • Усі держави повинні утримуватися від погрози силою з метою придбання територій проти суверенітету будь-якої держави.
  • У війні в Україні неприпустимо застосування ядерної зброї.
  • Мирне вирішення конфліктів, дипломатія і діалог мають вирішальне значення.
  • «Групи двадцяти» готова підтримати всі конструктивні ініціативи, спрямовані на підтримку всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні, який відповідатиме всім цілям і принципам Статуту ООН.
  • Лідери закликали до повного виконання «зернової угоди» для забезпечення постачання продовольства та добрив з України та рф.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Африканський Союз вступив до G20 на правах постійного члена