УЄФА скасувала важливе правило в єврокубках, яке діяло з 1965 року
Getty Images

Європейська футбольна спілка (УЄФА) скасувала правило виїзного в єврокубках. Воно діяло з 1965 року, мало велике значення для вибору тактики на двоматчеву дуель і впливало на результативність матчів.

У чому полягало правило?

Суть правила була наступною. У єврокубках команди грають по два матчі  вдома і в гостях. З 1965 року, якщо за сумою двох матчів була нічия, перевагу отримувала команда, яка забила більше м'ячів на чужому полі.

Приклад 1:

  • Команда А  Команда В  2:1
  • Команда В  Команда А  1:0

За сумою двох матчів виходить нічия 2:2. Але далі проходить Команда В, яка забила в гостях.

Приклад 2:

  • Команда С Команда D  1:1
  • Команда D  Команда С  3:3

Тут взагалі обидва матчі закінчилися внічию. Але без додаткового часу або серії пенальті далі проходить Команда С, яка забила більше м'ячів на виїзді (3 проти 1).

Правило вводили, щоб стимулювати команди грати сміливіше в гостях і не відсиджуватися в обороні. Це повинно було збільшити результативність і видовищність матчів. На практиці ж правило часто мало зворотний ефект: господарі побоювалися атакувати, щоб не пропустити домашній гол.

Правило виїзного гола десятиліттями визначало тактику двоматчових протистоянь. Якщо команда починала на виїзді, вважалося дуже перспективним навіть програти мінімально, але при цьому забити в гостях. І навпаки: суха домашня перемога вважалася хорошим доробком перед повторною грою.

Як буде тепер?

Вже з нового сезону єврокубків 2021/22 правило голу на виїзді працювати не буде. Якщо за сумою двох матчів буде нічия, команди зіграють додатковий час (два тайми по 15 хвилин). Якщо й там не визначать переможця — тоді серія пенальті.

Чому правило скасували?

Рішення УЄФА внести зміни в правила пояснив президент Александер Чеферін.

«Наразі правило виїзного гола суперечить первинному задуму. Фактично, воно не дозволяє командам-господаркам атакувати, особливо в першому матчі. Вони бояться пропустити гол, який може дати супернику ключову перевагу. Також правило критикують за момент несправедливості, коли домашня команда, пропустивши, повинна забивати два м'ячі», — сказав Чеферін.

В УЄФА відзначають, що фактор домашнього поля вже не є настільки визначальним як раніше. Статистика показує, що з середини 1970-х років співвідношення домашніх і гостьових перемог постійно скорочується: з 61%/19% тоді до 47%/30% зараз.

Те ж саме з голами вдома і на виїзді: було 2,02/0,95, зараз — 1,58/1,15.