УГКЦ не буде благословляти одностатеві пари — митрополит Святослав

Затверджена Папою Римським Франциском декларація Fiducia Supplicans, яка дозволяє благословляти одностатеві пари, не стосується Української греко-католицької церкви.

Про це повідомив глава УГКЦ митрополит Святослав (Шевчук).

Він пояснив, що ця декларація «трактує пасторальний сенс благословень у Латинській Церкві, а не у Східних Католицьких Церквах», до якої відноситься УГКЦ.

«Вона не розглядає питання католицької віри чи моралі, у ній не подаються жодні приписи Кодексу канонів для Східних Церков та не згадуються східні християни. Отже, на підставі кан. 1492 ККСЦ ця Декларація стосується суто Латинської Церкви і не має правової сили для вірних Української Греко-Католицької Церкви», — наголосив митрополит.

Також він зазначив, що саме поняття «благословення» в УГКЦ та латинській церкві мають відмінне тракутвання. У візантійському обряді, якого дотримуються греко-католики, воно означає схвалення, дозвіл чи навіть наказ. 

«Очевидно, що благословення з боку священнослужителя завжди має євангелізаційний і катехитичний вимір, тому в жодному разі не може суперечити вченню Католицької Церкви про сім’ю як вірний, нерозривний і плідний союз любові між чоловіком та жінкою, який Господь наш Ісус Христос підніс до гідності Святого Таїнства Подружжя», — додав він.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Чому православні українці святкували Різдво 7 січня, а греки, румуни та болгари — 25 грудня