Угода у Сенаті щодо кордону і допомоги Україні наближається до краху —  Bloomberg
pixabay.com

Компромісна угода щодо виділення коштів на охорону американського кордону та допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню опинилися на межі зриву у Сенаті США. Після жорсткої критики з боку Дональда Трампа зменшилася її підтримка серед сенаторів-республіканців.

Про це пише Bloomberg.

Напередодні ввечері після 90-хвилинної дискусії з цього приводу більшість республіканців назвали передчасним голосування за угоду, яке заплановане на 7 лютого. Подібні заяви зробили і сенатори, які підтримують Україну.

«Я вважаю цю угоду мертвою», — сказав провідний республіканець у Комітеті з питань збройних сил та рішучий прихильник допомоги Україні Роджер Вікер.

Ключовий сенатор-республіканець Сенатор Джеймс Ленкфорд, який вів від республіканців переговори щодо угоди, також спрогнозував, що голосування 7 лютого провалиться, оскільки його колегам потрібно більше часу на розгляд законопроекту. Він додав, що документ ще знаходиться у стадії напрацювання і пошуткував, що про його похорони ще рано говорити.

Лідер республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконнелл, який раніше підтримав проєкт, заявив, що дискусії продовжаться у вівторок. При цьому, за даними Bloomberg, на зустрічі із сенаторами-однопартійцями він сказав колегам, що вони повинні проголосувати проти 7 лютого, якщо їм потрібно більше часу для розгляду законопроєкту.

Натомість один із учасників переговорів у Сенаті, демократ Кріс Мерфі заявив, що голосування «абсолютно точно» відбудеться.

Блокування процедурного голосування в середу підвищує ймовірність, що розгляд законопроєкту відкладуть на невизначений термін, оскільки наприкінці тижня Сенат піде на двотижневу відпустку.

Нагадаємо, 4 лютого у Сенаті США представили компромісний законопроєкт щодо охорони кордону, допомоги Україні та Ізраїлю на $118,28 млрд. З них $60,06 млрд передбачено на підтримку України. Цей документ став результатом багатотижневих переговорів сенаторів від обох ключових партій.

Водночас імовірний кандидат у президенти від республіканців Дональд Трамп ще на етапі перемовин жорстко критикував цей законопроєкт. У результаті одразу після його представлення спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон заявив, що документ «ще гірший, нім ми очікували» та пообіцяв його «поховати». Трамп також закликав своїх однопартійців не голосувати за цей угоду.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Лідери ЄС одноголосно погодили виділення Україні €50 млрд