Угорщина підписала з Росією 15-річний газовий контракт, проти якого виступає Україна
Getty Images

Угорщина підписала контракт з російським «Газпромом» щодо постачання газу. Угода між Угорщиною та Росією діятиме 15 років.

Про це повідомляє російське агентство «РИА Новости».

Укладений на 15 років контракт передбачає постачання 4,5 млрд кубометрів газу.

При цьому 3,5 млрд кубометрів газу постачатимуться через територію Сербії, а ще мільярд кубометрів — через Австрію.

Підписання документу проходило в Будапешті. Участь в церемонії брали Олена Бурмістрова, гендиректор «Газпром експорту» та Петер Сійярто, угорський міністр закордонних справ.

Реакція України

Україна не підтримує цей газовий контракт між Угорщиною та Росією, оскільки газ будуть постачати в обхід української території, хоча Україна є транзитером російського газу.

В Україні здивовані і розчаровані рішенням Угорщини підписати новий довгостроковий контракт з російським «Газпромом» на постачання газу в обхід української території.

«Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремлю та на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року», — йдеться у заяві МЗС, оприлюдненій у понеділок, 27 вересня.

На думку МЗС, Угорщині і надалі вигідніше отримувати газ транзитом через розгалужену газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.

Офіційний Київ планує оскаржувати газовий контракт між Угорщиною та «Газпромом».

Крім того, Україна відклала засідання спільної з Угорщиною комісії з питань економічного співробітництва.

«Північний потік-2»: «зрада» або шанс для України?