Україна бере на озброєння перший безпілотник вітчизняного виробництва
Spaitech

Безпілотний авіаційний комплекс (БАК) Windhover успішно пройшов відомчі випробування. За їхніми результатами мультикоптер розробки та виробництва одеського науково-виробничого підприємства Spaitech (ТОВ «НВП Spaitech») відповідно до наказу Міністра оборони України був допущений до експлуатації у Збройних силах України.

Науково-виробниче підприємство Spaitech є підприємством повного циклу, виробничі потужності якого знаходяться в Одесі. Тут заявляють, що можуть оперативно відтворювати будь-які розміри виробничих потужностей у будь-якій точці світу і в найкоротші строки випускати продукцію.

На сьогодні Windhover є єдиним мультироторним безпілотником української розробки та виробництва, що допущений до експлуатації в Збройних силах України та підтвердив всі свої заявлені характеристики.

БАК Windhover призначений для вирішення завдань з аеророзвідки, патрулювання, картографування місцевості із можливістю передачі оперативної інформації та отримання точних географічних координат у режимі реального часу.

Наразі в компанії сподіваються, що постачання партії БПЛА Windhover до українського війська відбудеться вже з початком 2021 року. Виробники впевнені, що мультикоптери з Одеси гідно виконуватимуть функції, які покладають на них українські військові.

В безпілотнику максимально використовуються комплектуючі українського виробництва — за винятком тих, які в Україні не виготовляються. Компанія обіцяє постійно працювати над збільшенням частки вітчизняних складових.

90% інтелектуальної складової, що закладено в конструкції БПЛА Windhover, є українською. Компанія "НВП Spaitech" працює над залученням до розробки безпілотних систем кращих українських інженерів, конструкторів та програмістів.

Окрім військової сфери, БАК Windhover може застосовуватися для проведення різних операцій, зокрема, контролю громадського порядку, патрулювання території, контролю в місцях здійснення злочинів і серйозних інцидентів, VIP – захисту, пошуку підозрюваних, транспортних засобів та майна, управління переслідуванням транспортних засобів і т. ін.

БАК Windhover вперше був представлений за кордоном на міжнародній виставці DSEI 2019 у Лондоні. Українська прем’єра мультикоптера Windhover відбулась під час XVI Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека 2019», яка з 8 по 11 жовтня 2019 року пройшла в столиці України.

 

В Україні будуватимуть підприємство з виробництва військових дронів