Україна хоче отримати ракети Taurus від Німеччини: що про них відомо (відео)

Україна звернулася до Німеччини з офіційним запитом щодо поставок крилатих ракет Taurus. Про це пише Spiegel з посилання на пресслужбу Міноборони ФРН.

За даними видання, відповідний запит надійшов кілька днів тому. При цьому Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung пише, що постачання крилатих ракет президент Володимир Зеленський обговорював з канцлером Олафом Шольцем у травні від час візиту до Берліну.

Taurus: що це за ракета та які її характеристики

Розробником крилатої ракети Taurus є корпорація MBDA. Вона ж розробила британську Storm Shadow та французьку SCALP-EG. Відповідно усі ці ракети візуально подібні і мають схожі характеристики.

Базова версія крилатої ракети KEPD 350 має наступні технічні характеристики:

  • стартова маса — 1360 кг;
  • тандемна бетонобійна бойова частина MEPHISTO вагою 481 кг. Вона призначена для ураження як укріплених, так і площадних цілей (захтищених штабів чи аеродромів);
  • Дальність пуску — близько 500 км.

Крім Німеччини ракети Taurus KEPD 350 мають на озброєнні Швеція та Іспанія, а їх носіями — літаки Tornado, Eurofighter та JAS 39 Gripen.

Відзначимо, в Україні під запуск подібних британських ракет Storm Shadow в Україні підлаштували фронтові літаки-розвідники Су-24МР.

Літак Су-24МР з двома  Storm Shadow / Фото: Олексій Резніков

Скільки ракет Taurus Німеччина може передати Україні

Наразі невідомо, скільки саме ракет запросила Україна. За даними Spiegel, Німеччина на початку 2000-х років замовила 600 ракет Taurus для своїх повітряних сил. Зараз у розпорядженні бундесверу може бути від 150 таких ракет.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україна успішно застосовує ракети Storm Shadow — Резніков