Україна хоче судитись із трьома країнами-сусідками через заборону на імпорт — ЗМІ
John Deer

Київ планує подати в суд на Польщу, Словаччину та Угорщину через їхню відмову дозволити імпорт української сільськогосподарської продукції.

Про це Politico розповів Тарас Качка, торговий представник України.

«Важливо довести, що ці дії юридично неправомірні. Тому завтра ми почнемо судовий процес», — сказав Качка ввечері 17 вересня. Він додав, що Київ готується ухвалити заходи проти польських фруктів та овочів у відповідь.

Торговий представник також зазначив, що в Україні відмову трьох країн зняти заборону, як це зробила Єврокомісія, розглядають як «найбільшу систему проблему»

«Системний підхід Будапешта і Варшави з ігнорування позиції інститутів ЄС у торговій політиці, я думаю, буде проблемою для ЄС в цілому, тому що там нема єдності», — сказав Качка.

У Польщі та Угорщині кажуть, що намагаються захистити власних фермерів в умовах напливу українського продукції. Та торговий представник України вважає, що заборона імпорту «не вплине на ціни, оскільки ціни глобальні».

Ймовірно, такі кроки держав пов'язані не тільки з економічними факторами. У Польщі 15 жовтня пройдуть вибори, а успіхи правлячої партії багато в чому залежать від підтримки сільського населення.

Тарас Качка також додав, що Київ готовий взяти відповідальність за те, щоб його експорт не викликав сильних коливань в сусідніх країнах.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Словаччина заборонила імпорт українського зерна до кінця року