Україна і Туреччина підписали рамкову військову угоду й меморандум про наміри

У Стамбулі у присутності Президента України Володимира Зеленського, який перебуває у Туреччині з робочим візитом, та Президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана українські міністри підписали три двосторонні документів. Про це інформує пресслужба ОПУ.

Меморандум про наміри

Міністр оборони України Андрій Таран та голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки про проекти в галузі оборонно-промислових проектів.

У меморандумі йдеться про те, що дві країни прагнуть розвивати свої оборонно-промислові програми та зміцнювати оборонні спроможності. Документ встановляє взаємовигідну довгострокову співпрацю на основі взаємоповаги та врахування інтересів один одного.

Обидві сторони наголошують на намірах започаткувати й імплементувати спільні проекти з будівництва бойових кораблів, БПЛА та всіх видів турбінних двигунів.

Рамкова військова угода

Також Таран і міністр національної оборони Турецької Республіки Хулусі Акар підписали Рамкову військову угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Турецької Республіки. Метою угоди є створення правових засад для розширення українсько-турецького співробітництва у сфері оборони, а також визначає порядок такої співпраці. Документ визначає напрями співпраці, принципи співробітництва, режим безпеки класифікованої інформації, порядок обміну розвідувальною інформацією, правове регулювання діяльності фахівців, відряджених кожною зі сторін, відшкодування можливих збитків, порядок вирішення спорів та ін.

Протокол щодо торговельно-економічного співробітництва

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко та міністр національної оборони Турецької Республіки Хулусі Акар підписали Протокол Дванадцятого засідання Міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва. Протокол фіксує досягнуті урядовими експертами домовленості, плани та завдання у сферах торгівлі, інвестицій, енергетики, транспорту та інфраструктури, а також у сфері митної політики.

«Ми маємо спільну точку зору і щодо подальшої співпраці у сфері безпеки та оборони, зокрема безпеки на Чорному морі та реалізації євроатлантичного курсу України», — сказав Президент України після підписання двосторонніх документів.

 «Саме співпраця у сфері оборонної промисловості є визначальною для розвитку нашого стратегічного партнерства», — сказав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, раніше група ІС повідомляла, що Україна та Туреччина розпочинають військове співробітництво за абсолютно новими напрямками.

Зеленський заявив у дописі в Telegram, що Україна й Туреччина тісно співпрацюватимуть у межах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН для забезпечення захисту прав людини в окупованому Криму. Глава Української держави також запросив Президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана долучитися до проекту «Кримська платформа».

Зеленський оголосив також у Telegram про зацікавленість у більшій залученості турецьких компаній до реалізації інфраструктурних програм. Президент виступає за прискорення укладання Угоди про вільну торгівлю з Туреччиною.

 

Про військове співробітництво, вільну торгівлю та Кримську платформу. Що Зеленський говорив в інтерв’ю турецькому виданню