Україна має амбіційний план приєднатися до Євросоюзу за два роки — Шмигаль
Unsplash

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна прагне приєднатися до ЄС протягом наступних двох років.

Про це він сказав в інтерв'ю Politico.

Як зазначає видання, це кидає виклик лідерам ЄС, які розглядають членство України як більш віддалену перспективу. Деякі держави вважають, що Україна та Польща із загальним населенням у 80 млн людей можуть об'єднатись та боротись із Німеччиною за політичний вплив у Раді ЄС. Окремі країни переконані, що Київ стане надмірним тягарем для бюжету Євросоюзу. 

При цьому близькі союзники України, такі як Польща, Литва, Латвія та Естонія, рішуче підтримують її рух в ЄС, вважаючи демократією, яка протистоїть агресору. Як зазначає Politico, саміт Україна — ЄС, який відбудеться у Києві 3 лютого, буде присвячений пошуку правильного балансу в цьому питанні.

«Очікування Києва досить високі, але потрібно виконати всі умови, які поставила Єврокомісія. Це процес, який базується на досягненнях», — сказав виданню один із високопосадовців ЄС.

Однак Денис Шмигаль заявив, що очікує на значний «стрибок вперед», особливо, у конкретних питаннях, як-от безвізовий режим для промислових товарів, призупинка збору мита з українського експорту ще на рік та прогрес у приєднанні до системи платежів SEPA.

Однією з основних тем щодо вступу України в ЄС є боротьба з корупцією. Шмигаль наполягає, що влада серйозно ставиться до цієї проблеми. Однак напередодні саміту в українському уряді сталась низка корупційних скандалів.

Також прем'єр зазначив, що Україна готова переглянути нещодавно ухвалений закон про Конституційний суд, аби задовольнити вимоги Єврокомісії та Венеційської комісії.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

ЄС схвалив військову допомогу Україні на €500 млн — ЗМІ