Україна має у березні отримати перші виплати від ЄС — голова Єврокомісії

Ввечері 5 лютого Рада ЄС і Європарламент досягли попередньої домовленості про створення нового Українського фонду, який передбачає надання Києву бюджетної підтримки на €50 млрд протягом 2024-2027 років.

Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Європа вірна своєму слову. Ми продовжуватимемо забезпечувати вкрай необхідне фінансування та передбачуваність для нашого відважного партнера та кандидата на членство», — заявила вона.

За її словами, Україна має отримати перші виплати вже у березні.

Європейська правда пише, що структура програми фінансування для України складатиметься з трьох компонентів.

Кабмін підготує «Український план», в якому будуть викладені його наміри щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС.

У рамках інвестиційної програми ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій та поєднання грантів і позик від державних і приватних установ.

Допомога у вступі до Євросоюзу та інші заходи підтримки, що допомагають Україні адаптуватися до законодавства ЄС та здійснювати структурні реформи на шляху до майбутнього членства.

Україна може запросити, в рамках «Українського плану», попередній платіж у розмірі до 7% від суми програми.

Передумовою підтримки України в рамках фонду буде те, що Україна продовжуватиме підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, включаючи багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантувати повагу до прав людини, в тому числі прав осіб, які належать до меншин.

З метою оцінки виконання плану, регламент передбачатиме систему показників для відстеження прогресу у виконанні різних якісних та кількісних кроків.

Попередня угода підлягає затвердженню Радою ЄС та Європарламентом, перш ніж текст зможе пройти офіційну процедуру ухвалення. Після ухвалення вона буде опублікована в Офіційному журналі ЄС і набуде чинності наступного дня. Регламент застосовуватиметься одразу після набуття ним чинності.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Угода у Сенаті щодо кордону і допомоги Україні наближається до краху — Bloomberg